Európa második legnagyobb csontkápolnája nyílt meg Brünnben

 A városközpontban álló Szent Jakab (Svaty Jakub) katolikus templom alatt elterülő kápolnában az évszázadok alatt több mint 50 ezer személy csontjait gyűjtötték össze. Ennél több emberi csontot csak a párizsi katakombákban találtak.

A kutatók szerint a templom mellett a 13. századtól kezdve temető volt. A város fejlődése következtében azt azonban a 18. században felszámolták, s a csontokat a templom alatt már jóval korábban kialakított csontkápolnában helyezték el. Miután az megtelt, idővel elfeledkeztek róla, s emléke csak a levéltári dokumentumokban élt. 2000-ben fedezte fel újra Ales Svoboda történész és kutató csapata, amely fokozatosan fel akarja térképezni a Brünn alatt elterülő különféle alagutakat, pincéket, rejtekhelyeket.

A csontkápolna felfedezése óriási érdeklődést váltott ki, ezért a város elhatározta, hogy rendbe teszi, felújítja, átalakítja és idegenforgalmi látványossággá teszi. A munkálatok 12 év után a közelmúltban befejeződtek, s szerdán ünnepélyes megnyitották a csontkápolnát. Péntektől a nagyközönség is látogathatja. A sajtó szerint a nemrégiben felújított Tugendhat villa, a modern építészet egyik remeke mellett az idén ez a csontkápolna lesz Brünnben a turistaidény egyik legvonzóbb színhelye.

A csontkápolnába eredetileg a Szent Jakab templom kriptáján keresztül lehetett bejutni. Miután azonban a kripta már tele, a szakértők, hogy meg ne sérüljenek a régi síremlékek, egy új bejáratot, alagutat készítettek az osszáriumhoz.

A felújítási munkák mintegy 33 millió koronába kerültek, ennek nagyobbik részét európai uniós támogatási alapokból fedezték.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Európa második legnagyobb csontkápolnája nyílt meg Brünnben" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*