Újabb szállodák kaptak Hotelstars-csillagokat

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) képviselőiből álló Bíráló Bizottság az alábbi szállodáknak adományozott védjegyet sikeres pályázatukat követően: Danubius Hotel Flamenco Budapest 4*, Hotel Fürdőház Nyíregyháza 3*, Hotel Sástó Gyöngyös-Sástó 3*, La Prima Fashion Hotel Budapest 4*, Ligetalja Termál Hotel Penészlek 3*.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a 2012. június 12-én kötött megállapodás szerint a HOTELSTARS harmonizált európai minősítő rendszert – Nemzeti Szállodai Tanúsító Védjeggyé emelve – alkalmazzák a hazai szállodák minősítésére. Az eddig regisztrált 519 szállodából 385-öt minősítettek, mely a hazai szállodai kapacitás csaknem hatvan százalékát fedi le. A nagyszámú sikeres minősítés mellett azonban több szálloda nem kapott minősítést, mivel többszöri nekifutásra sem tudták teljesíteni a követelményeket.

A minősítések tapasztalatai szerint a szállodák túlnyomó többsége komoly erőfeszítéseket tesz termék-szolgáltatás együttesük fejlesztésére, és így a megcélzott kategória – csillagszám – elérésére. Ez sok esetben nem feltétlenül anyagi ráfordítást, esetlegesen új beruházást jelent, hanem a szolgáltatási kör bővítését, a színvonal emelését melynek eredményeként javul a hazai kínálat minősége.

Azok a minősítést szerzett szállodák, melyek erőfeszítéseket tettek a minőség javításáért, vendégelégedettségi mutatóik emelkedéséről számoltak be, és ezzel összefüggésben nőtt a visszatérő vendégeik aránya is. A fejlesztéseket követően pedig átlagárukat, és ezáltal bevételeiket is növelni tudták. Mindez azt mutatja, hogy a vendégek nemcsak észreveszik és értékelik a magasabb színvonalat, hanem hajlandóak többet is fizetni érte.

A helyszíni minősítések során az MSZÉSZ több olyan esetről is tudomást szerzett ahol – a tulajdonos/üzemeltető figyelmen kívül hagyva az érvényes rendelkezéseket – a szálloda a vendégeket teljesen megtévesztő módon van jelen a piacon (például minősítés nélkül hirdeti magát minősített szállodaként, a csillagos jelölést szabálytalanul meghagyva, illetve a már megkezdett minősítés során feltárt alapvető hiányosságokat sem hajlandó pótolni és továbbra is jogtalanul használja a kategóriajelölést). Így a minőség megtartására és javítására nagy erőfeszítést tevő, a tisztességes módon működő szállodák minden tekintetben komoly hátrányba kerülnek.

Az MKIK és az MSZÉSZ véleménye szerint a helyzet mielőbbi rendezése szükséges, hiszen a nemzeti tanúsító védjegyrendszerben csillagot szerzett szállodák átlátható módon adnak biztonságot a vendégnek az elvárható minőség meghatározásában

Legyél az első hozzászóló "Újabb szállodák kaptak Hotelstars-csillagokat" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*