Ha február, itt a karnevál Velencében

Titokzatos álarcok, színpompás kosztümök, hangulatos sikátorok, felejthetetlen látványosság a lagúnák városában. Február 11-28. között idén is itt a Carnevale di Venezia. Korábbi cikkünkben írtunk már a karnevál történetéről és a hagyományokról. Most lássuk az idei menetrendet!

06.02.2013 Venezia. Carnevale di Venezia: maschere a San Marco. © Italo Greci/Unionpress

Fotó: Italo Greci/Unionpress

Hagyományos ételek, különleges italok – mindez február 11-től (szombattól) kezdve a velencei ünnep teljes ideje alatt végigkíséri a műsorokat. A Rio di Cannaregio mentén kóstolókkal várják a látogatókat a velencei konyha remekeiből.

frittelle-didovich-1300x867

Február 11-én szombaton este 18 órakor és vasárnap délelőtt 11-kor kerül sor a hagyományos történelmi felvonulásra, végig a csatornákon, feldíszített csónakokkal és gondolákkal.

26.01.2013 Carnevale di Venezia 2013. Festa Veneziana sull'acqua a Cannaregio: show internazionale "MetaMorPhosiS Acquaticae" della compagnia Ilotopie. © Matteo Bertolin/Unionpress

Fotó: Matteo Bertolin/Unionpress

A karnevál különlegességei az egyedi színes álarcok. A fantáziadús kosztümök mind-mind egyedi műremekek, meg is vásárolhatóak, de kb. ennyire művészien magas az áruk is.

venice-carnival-masks

A velencei karnevál évszázados hagyományra épül, már Casanova is szívesen merült alá a tarka forgatagban. Ilyenkor mindenütt “dúl” a karnevál, az ismert tereken, a Palazzi udvaraiban, az utcákon, a vízen, ahol a jelmezbe öltözött emberek nappal és éjszaka is ünnepelnek, énekelnek, táncolnak, szórakoznak.

Fotó: 2venice.it

Fotó: 2venice.it

Február 11-én este 6 órakor kezdődik a La Festa Veneziana sull´ acqua első része a nagy vízi megnyitó ünnepség a Rio di Cannaregio-n, amely a nézők ezreinek ujjongása közepette színpaddá válik.

vela_234

Fotó: Ktrip.it

Február 12-én de. 11-kor folytatódik a nagy vízi ünnepély. A karneváli felvonulás a Canal Grande-tól indul és a Rio di Reggio-ig megy.

27.01.2013 Carnevale di Venezia 2013. Festa Veneziana sull'acqua: corteo acqueo del Coordinamento Associazioni Remiere Voga alla Veneta. © Italo Greci/Unionpress

Fotó: Italo Greci/Unionpress

Február 18-án 14.30-kor indul a a Via Garibaldi-n a hagyományos La Festa delle Marie felvonulás. 15.00 órakor eléri a Piazza San Marco-t, 16 órakor pedig megválasztják a 12 legszebb lányt a Gran Teatro di San Marco-ban.

Vela_7271-1400x931

Fotó: 2016.carnevale.venezia.it

Február 19-én pontosan 12 órakor kezdődik  az “” Angelo, az “angyal repülése” a Szent Márk téren. Élőzene és konfetti eső mellett tarka léggömbök szállnak fel az ég felé, majd a Harangtoronyból hagyományosan leszáll az angyal. Tulajdonképpen ez az esemény Karneváli hét hivatalos kezdete.

IMG_9047-1400x933 (1)

Fotó: carnevale.venezia.it

Február 26-án 12.00 órakor a karnevál eléri csúcspontját: leszáll a sas is a Szent Márk téren a templomtoronyból.

sas

A legszebb kosztümöt naponta választják meg a Szent Márk téren 15.00 és 18.00 óra között.

Venice, Italy --- Renaissance Lord and Lady Costumes at Carnival --- Image by © Roy Rainford/Robert Harding World Imagery/Corbis

Fotó: Roy Rainford/Robert Harding World Imagery/Corbis

Mi csak néhány programajánlatot ragadtunk ki az idei kínálatból, a többit érdemes a helyszínen, élőben megtapasztalni. Az idei velencei karnevál hivatalos honlapján összesen 94 programot, eseményt sorolnak fel dátum szerint, olasz és angol nyelven, melyek közül még indulás előtt érdemes választani.

Az alábbi videóval bepillanthatunk az előző évi forgatagba: 

-klarast-

Legyél az első hozzászóló "Ha február, itt a karnevál Velencében" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*