Ritkán látogatható műemlékeket nyitnak meg Olaszországban

 1993 óta a FAI (fondoambiente.it)  minden évben egyszer látogathatóvá teszi Itália legszebb épületeit. Idén mintegy háromszáz város csatlakozott rendkívüli kínálattal.          

Rómában többek között a 16. századi Villa Madama palotája várja a látogatókat groteszk freskóival, amelyeket máskor lehetetlenség megcsodálni, mivel a villa az olasz miniszterelnöki hivatal tulajdona és diplomáciai fogadásokra szolgál.     Az olasz fővárosban szombat-vasárnap látogatható lesz a barokk építész Borromini tervezte oratórium és a Rómát övező vízvezetékek is.    

Milánóban első alkalommal nyitja meg kapuit az olasz jegybank székháza, és látható lesz a pénzintézet birtokolta modern műgyűjtemény, többek között a szobrász Gio Pomodoro alkotásaival. Fel lehet keresni a Scala operaház díszlettárát is. A piemonti Biellában a neves Cervo kalapgyár mutatja meg történelmi értékű üzemeit.      

Nápolyban a városháza épületében levő San Giacomo templom látható, Firenzében az Orsanmichele 14. századi temploma, Velencében pedig a város legrégebbi kulturális intézményeként ismert Ateneo Veneto.                

A műemlékek ingyen látogathatók: idegenvezetést a FAI tagjai, önkéntesek és a helyi iskolák diákjai biztosítanak.    

Az utóbbi húsz évben hat és fél millió látogató vett részt a FAI művészeti napjain.            

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Ritkán látogatható műemlékeket nyitnak meg Olaszországban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*