Hat kontinens hat csodája

Nagy-korallzátony, Ausztrália

Ausztráliát sokan az álmok földjének tartják. A monda szerint az őslakos aboriginálok idején a nagy szellemek varázsolták elő a ma is látható korallzátonyokat, esőerdőket, a felperzselt, vörös sivatagokat, melyek a mai napig ámulatba ejtik azt, aki itt jár. Ezek közé tartozik a Nagy-korallzátony is, amely még az űrből is jól kivehető, és amely a világörökség részeként a bolygó egyik legnagyobb összefüggő természetes élettere.

great_barrier_reef1

1975-ben megalapították a Nagy-korallzátony Tengeri Parkot is, hogy óvják a természet ezen kivételes gyöngyszemét. A park mintegy 2300 kilométeren 600 szigetet és 300 korallzátonyt foglal magában.

????????????????????????????????????

Aki búvárkodásra adja a fejét, hihetetlen látványban részesül: több mint 1600-féle trópusi hal, cápa, tengeri tehén, delfin, teknős, rája és óriás kagyló várja a víz alatt.

Marrakesh, Marokkó

Mintha egy film díszletei között sétálnánk – ez az érzés kerítheti a hatalmába az utazót Marrakesh utcáinak kövét koptatva. A város Marokkó legfelkapottabb turisztikai attrakciójának számít, óvárosa az UNESCO világörökségének részét képezi. Nem meglepő módon vörös városként is emlegetik, amit a hasonló színű kövekből felhúzott épületeinek köszönhet.

crowd in Jemaa el Fna square

Érdemes este egy sétát tenni a Djemma El Fna névre keresztelt főtéren, ami kivilágítva még szépségesebb, mint nappal. Kihagyhatatlan látványosság a művészi igényességgel kialakított botanikus kert, a szinte vakítóan kék épületeivel is csábító Majorelle Garden.

paradise

Ugyanígy megéri ellátogatni a Saadi-sírokhoz is, amelyek a Saadi-dinasztia földi maradványait őrzik. A mauzóleum gyönyörűen megmunkált cédrusstukkói igazán emelkedett hangulatot kölcsönöznek a helynek.

Grand Canyon, USA

Az Arizona államban húzódó Nagy-szurdok évente több millió turistát vonz a kopár vidékre. A Colorado folyó által kivájt, igen sokszínű és igen meredek völgyszurdok az amerikaiak egyik büszkesége, amely 446 kilométer hosszan kanyarog, és nagy része a Grand Canyon Nemzeti Park területéhez tartozik.

GrandCanyon

Grand Canyont, tegyük hozzá teljesen megérdemelten, a világ hét természetes csodái közé is beválasztották. Egy része még ma is a hualapai indiánoké, akik a meredek falba vájt barlangokban élnek.

5429146724_7eab4a13c8_b

2007 óta pedig a kirándulóknak még a természet adta látványnál is elképesztőbb élményben lehet részük: megépítették a folyó felett magasodó szurdok sziklájából kinyúló, üvegpadlójú és üveghallal védett Sykwalkot, ahonnan elképesztő kilátásban lehet részük azoknak, akiket nem riaszt a tériszony.

Tibet, Ázsia

A „világ teteje”-ként vagy „tiltott országként” is emlegetett, a Himalája óriás hegyláncai által óvott Tibet mint egzotikus tiltott gyümölcs vonzotta évszázadokon át a kalandra vágyó, bátor utazókat. Igaz, Tibet ma már szabadon látogatható, de a kínai megszállás és a vörös rendszer kulturális forradalmának pusztító rombolása sajnos nem maradt nyomtalan, miként a területre özönlő mai turistahadak rohamai sem tettek jót az egykor érintetlen világ fennmaradásának.

tibet-mountain-monastery-wallpaper-1

De a 4900 méteres tengerszint feletti magasságával a Föld legmagasabban fekvő sík területének számító Tibet így is megőrizte lelkiségét és messzire kisugárzó varázsát.

121005_0011_tibet_lhasa

A kopár, ám egyhangúnak egyáltalán nem mondható táj, a mélykék ég alatt húzódó vad hegyvidék, a Himalája hófödte csúcsai, a folyóvölgyekben és a fennsíkokon elszórtan megbúvó apró falvacskák, a nagy pusztítást átélt, vagy az újjáépített kolostorok látványa egy olyan legendát idéz, ami a 21. századi utazónak is képes új élményeket adni.

Seljalandsfoss, Izland

Az apró északi szigetország egyik leghíresebb, sok képről visszaköszönő vízesése a kissé nehezen megjegyezhető névre hallgató Seljalandsfoss.

5.watervalbewerkt

A gyönyörű természeti értékekkel megáldott Izlandon ugyan nem nehéz belebotlani egy-egy szép tájba, de ez a zuhatag valamiért mégis többet ad az átlagosnál. A 66 méter magasról leömlő víztömeget elölről és hátulról is meg lehet nézni, és könnyen be lehet sétálni a vízfüggöny mögé is, ahonnan másfajta perspektívából csodálhatjuk az alázúduló víztömeget.

Seljalandsfoss

Fotósok álma, ahogy a víznyelv a tó felé tart, és eggyé válik vele – különösen páratlan élmény itt időzni napfelkelte vagy napnyugta esetén: ilyenkor ugyanis az ég többszínűre vált, és csodás hátteret biztosít az amúgy is gyönyörű látképnek.

La Paz, Bolívia

La Paz a világ egyik legmagasabban fekvő városa, ahol a látogatónak akár a nagy tengerszint feletti magasságon lévő oxigénhiány okozta hegyibetegséggel is meg kell küzdenie, ám cserébe egy olyan élményben lesz része, mintha nem is ezen a bolygón lenne. Élénk színek, forgalmas, zajos utcák, fennhangon társalgó embertömeg szürreális egyvelege fogadja az ideérkezőt. A közel egymillió lakosú bolíviai főváros 3600 méterrel emelkedik a tengerszint felé.

La-Paz

Sokan az egész települést egy lüktető, nagy piacnak tartják, ahol minden sarkon egy – de néha két – árus kínálja frissen sült csemegéjét.

La-Paz-And-Vicinity-65227

Vétek lenne ezt kihagyni, hiszen a színekhez hasonlóan az ízek is igen élénkek. Az itt élő indiánok a globalizáció ilyen nagy térhódításának ellenére is próbálják megőrizni és óvni hagyományaikat, mely még érdekesebbé teszi őket a turisták számára.

Miliosz Katalin

 

 

Legyél az első hozzászóló "Hat kontinens hat csodája" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*