Irány Barcelona!

Gaudí városa

Barcelona az idő során egybeolvadt a katalán építész nevével. Időtlen remekművei lépten-nyomon végigkísérik sétánkat, jellegzetes motívumai mindenhol felbukkannak.

Leghíresebb építménye kétség kívül a máig befejezetlen Sagrada Família. A hatalmas daruk és a mindenhonnan áramló embertömeg dacára, mielőtt belépnénk a hatalmas kapun, vesszünk el pár percre a gyönyörűen kidolgozott homlokzat részleteiben!

Furcsa, de a megannyi kisebb nagyobb szobor, minta és alakzat anélkül áll össze kerek egésszé, hogy a túlzás érzetét keltené bennünk. Továbbhaladva egy olyan templomba toppanunk, melyhez kevés fogható. Egy olyan bazilikába, ahol a festett üvegek, a hatalmas, fehér falak és a fény hivatott jelezni az Úr jelenlétét.

A falakat nem hatalmas freskók és szépen kidolgozott festmények díszítik, hanem a színes ablakokon keresztül beáramló fény játéka ékesíti. Az elkészült tornyok látogathatóak, innen gyönyörű kilátás nyílik nem csak a környékre, de a templom magasba nyúló falaira is. A templom alatt húzódó múzeumban pedig szemtanúi lehetünk a napjainkban is folyó munkálatoknak, illetve megismerkedhetünk az épület eddigi történetével is.

Antoni Plàcid Gaudí i Cornet az organikus építészet – más szóval katalán modernizmus – jeles képviselője. Igen sok, általa tervezett építménynek nem csak a külsején hagyta ott a kézjegyét, de a belsejére is nagy gondot fordított, saját bútorokkal, míves csempékkel díszítette. Munkáját a természet és a vallás iránti szenvedélye nagyban befolyásolta, kidolgozott részletessége ámulatba ejtő. 1984 és 2005 között hét műve került be az UNESCO világörökségei közé. A vallás iránti elköteleződését jól jelzi, hogy Isten építészének is nevezik, halála után pedig boldoggá avatták.

A Sagrada Família Spanyolország leglátogatottabb nevezetessége. Éppen ezért megéri felkészülten, interneten foglalt időponttal érkezni. A templom építésének ötlete José Maria y Bocabella gazdag barcelonai kereskedő nevéhez köthető, aki olyan bazilikát álmodott meg, ahol a gazdagok és a szegények együtt imádkoznak. Az épület tervei az alapkőletétel óta igen sokat változtak. Miután Gaudít nevezték ki főépítésznek, a katalán tervező merőben átalakította az addigi elképzeléseket. A spanyol polgárháborúban azonban terveinek és makettjeinek nagy része megsemmisült, így a mester halála utáni megvalósítások szinte teljes mértékben az utókor fantáziáját tükrözik. A római katolikus templom 1882-ben megkezdett építését a tervek szerint Gaudí halálának 100 éves évfordulójára, 2026-ra fejezik be, és ezzel a teljes nevén a Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família (A Szent Család engesztelő temploma) lesz a világ legnagyobb bazilikája. 18 tornyából tizenkettőt az apostoloknak, négyet az evangélistáknak, egyet Jézusnak, egyet pedig Máriának szentelnek. Az építkezés költségeit teljes mértékben adományokból és a belépőjegyekből finanszírozzák.

További információ: www.sagradafamilia.cat

A városban sétálva érdemes útba ejteni a La Pedrerát (Kőbánya, másik nevén Casa Milá), amely az egyik legismertebb lakóházként funkcionáló Gaudí épület. A gazdag textilgyáros, Roger Segimon de Milá akkor adta le megrendelését Gaudínak, amikor úgy tűnt, az építész művészete nem tud utat törni magának és elképzeléseiben mások nem osztoznak.

A Casa Milán a természet és az építészet tökéletes egyvelegét alkotta meg, mintha az épület nem is emberi alkotás lenne.
Az UNESCO világörökség részét képezi a Casa Batlló, melyet a Csontok házának is neveznek.

Gaudí itt egy már meglévő szerkezetet alakított át. A kerámialapok pikkelyszerű elhelyezkedése miatt leginkább egy hüllőre hasonlít.
Gaudí ezeken kívül még több megbízást is teljesített, az ő nevéhez fűződik többek között a Casa Vicens, mely az első fontos épületének számít, a Palau Güell, mely az építész megbízójának otthonául szolgált vagy például a Casa Calvet, mely a Calvet textiliparban tevékenykedő család számára készült.
Egy kis emelkedő megmászásával jutunk fel a Güell parkba, melynek az az Eusebi de Güell a névadója, aki több munkára is Gaudít kérte fel. Ide eredetileg egy kertvárost tervezett, ám a tervek közül végül csak két épület valósult meg. Rengeteg képeslapról visszaköszön a színes csempékkel kirakott szerpentinkorláttal díszített balkon háttérben a bejáratnál álló két kis házikóval.

Gaudí egykori lakóháza ma múzeumként funkcionál, illetve itt található a híres szalamandra is, melyet csak a sárkány néven emlegetnek. A terület ma az UNESCO világörökség részét képezi.

A büszke katalánok

A híresen erős katalán öntudat úton-útfélen szembeköszön: a sárga-piros zászló nem csak a hivatalos szervek épületein, de sok lakóház balkonján is ott lengedez. Sok kiírás nem csak spanyolul, de katalánul is olvasható.

Egy 2014 decemberében végzet közvélemény-kutatás szerint mára a helyiek többsége nem támogatja a Spanyolországtól való elszakadást, ám továbbra is nagyobb autonómiát és szélesebb jogkört szeretnének maguknak.

¡Viva la Barça!

A város világhírű focicsapatának rajongói minden bizonnyal elzarándokolnak az FC Barcelona stadionjába, a Camp Nouba. Ám a túra annak is megéri, aki nem kifejezetten focirajongó. Európa legnagyobb komplexumának felfedezése a múzeum bejárásával kezdődik, ahol a csapat eddigi eredményeit, sikereit sorakoztatták fel. A látogatók kipróbálhatják a kommentátori állásokat, bekukucskálhatnak az öltözőbe, a sajtótájékoztatók helyszínére, megpihenhetnek a lelátón, benézhetnek a csapat kis kápolnájába és kisétálhatnak a pálya szélére is.

A túra végére garantáltan az is hangulatba jön, aki addig kerülte a meccseket.
Aki együtt szeretne hálát adni a győzelemért kedvenceivel, zarándokoljon el a La Merce bazilikába; az itteni szokások szerint ugyanis minden nyertes csata után a helyi csapat itt mond köszönetet a város védőszentjének.

További információ: www.fcbarcelona.com/camp-nou

Egy falat mennyország

Természetesen a katalán konyha is magában hordozza a mediterrán jellegzetességeket: friss, üde hozzávalók, tenger gyümölcsei, zamatos zöldségek és az egészséges elkészítési mód varázsolja tökéletessé a helyi ételeket. Spanyol módra szinte mindenhol választhatjuk a tapast, amely szinte bármilyen ételt jelenthet, amit kis adagban szolgálnak fel, így alkalmunk nyílhat több fogás megkóstolására is.

A húsimádók kedvence lehet az escudella, amely húsban, zöldségekben és tésztában gazdag leves, a szintén bőséges ollada vagy a botifarra (kolbász). Az édesszájúaknak kötelező a katalán krém, melyet tojássárgájából, tejből és cukorból készítenek, melyet nem csak magában, de süteményekbe töltve is fogyaszthatunk (pl. xuixos). A fenyőmagból, mandulából, cukorból készült aprósütemények (panellets) akár szuvenírnek is tökéletesek lehetnek.

Barcelona konyhaművészete és sokat tanult szakácsai messze földön híresek. A városban jelenleg több, mint 20 Michelin-csillagos éttermet találunk (melyek közül több kettő, illetve három csillaggal kitüntetett).

Kint a szabadban

A katalán főváros központjában igen kevés a zöld terület, ezért is üdítő betérni a Parc de la Ciutadellába, melyet V. Fülöp építtetett a 18. század elején. A 31 hektáros területen állatkert, kutyafuttató, csónakázótó, bárok, játszóterek és futópálya várja a látogatókat minden nap délelőtt 10 órától egészen éjfélig. Itt található a katalán parlament székhelye, illetve a Modern Művészetek Múzeuma is. Sétánk során ejtsük útba azt az eklektikus épületcsoportot is, melyet az 1888-as Világkiállításra terveztek. A hatalmas Arc de Triomf boltíve jelzi az Expo bejáratát. A park fő nevezetessége azonban a Cascada szökőkút, melyet Josep Fontseré tervezett a fiatal Gaudíval.

A gyönyörű barokk kút mintájául a római Trevi-kút szolgált.

Csobbanás a habokban

A nagy melegben ideérkezőknek üdítő lehet egy mártózás a városban található strandok egyikén. Mind közül a legnépszerűbb a Barceloneta, mely éppen ezért legtöbbször igen zsúfolt.

A vizet olyakor felkorbácsoló szélnek köszönhetően szörfözésre is alkalmas ez a terület, a part mentén sorakozó bárok, éttermek és büfék pedig gondoskodnak róla, hogy senki se maradjon szomjas vagy éhes. A csendesebb fürdőzésre vágyók keressék fel a Nova Icariát vagy a Bogatellt!

A város ütőere

Barcelona fő sétálóutcája a La Rambla gondoskodik róla, hogy az itt időzők egy másodpercig se unatkozzanak.

Kávézók, butikok, piacok váltják egymást, a platánnal segélyezett korzón mutatványosok szórakoztatják a nagyérdeműt. Akinek nincs tériszonya, nézzen körül az utca végén magasodó Kolombusz-szobor tetején; csodálatos panoráma tárul a szem elé.
Ám ne hagyjuk el a környéket anélkül, hogy betértünk volna egy szintén innen nyíló piacra. A leghíresebb mind körül a La Boqueria, ahol nem csak a gyönyörűen kínált áruk hordozzák magukban a bőség zavarát, de az itt található bárok és büfék között is nehéz választani.

Ebédidőben különösen megnő itt a forgalom; nem csak a vásárlók kerülgetik egymást, de a folyamatosan érkező friss áruk szállítása is növeli a kialakuló dugót.

Nagy nevek bölcsője

Barcelona városának hangulatát nem az évszázadokra visszanyúló történelmi emlékek sokasága határozza meg, hanem épp a modernitás az, ami annyira rányomja a bélyegét az itteni hangulatra. Nem csak rendhagyó építkezése és stílusa az, ami az egyik legnépszerűbb úti céllá tette az idő során, de az itt alkotó nagy nevek is vonzzák a látogatókat.
A kultúra rajongói számára kihagyhatatlan a Picasso Múzeum, mely a művész mintegy 4251 alkotásán keresztül mutatja be Pablo Picasso stílusának fejlődését és mély, szoros kapcsolatát a katalán fővárossal.

Főbb munkái közül itt tekinthető meg a Las Meninas sorozat is.
A belvárostól kicsit távolabb találjuk a Fundació Joan Mirót, ahol az egyébként szobrászattal, grafikával és kerámiával is foglalkozó festőóriás műveit tekinthetjük meg.

A séta elkalauzol bennünket abban a kubista, szürrealista, dadaista világban, ahol Miró humorral, játékossággal teremtette meg az otthont magának.

Katedrális

Sok helyen – tévesen – a Sagrada Famíliát katedrálisként említik, pedig a templom bazilika ranggal rendelkezik. A város gyönyörű, gótikus katedrálisa Barcelona központjában magasodik. A monumentális épületet a 13. században kezdték el építeni, a neogótikus jegyeket a 19. században öltötte magára.

Az érsekség székhelyeként is szolgáló hatalmas építmény belseje is lenyűgöző, de története is igen gazdag. Itt található Szent Eulália, a város egy védőszentjének a kriptája, aki a rómaiak kegyetlenségének esett áldozatul és mártírhalált halt. Az ő emlékét hívatott képviselni a gyönyörű kerengőben éldegélő 13 hófehér liba.

A bejárattól jobbra eső kápolnában keresztelték meg anno azt a hat amerikai őslakost, akiket Kolombusz Kristóf hozott magával. A látogatóknak itt szintén lehetőségük van a torony meglátogatására.

Bikaviadal

A parlament által elfogadott törvény értelmében 2012. január 1-től tilos bikaviadalt rendezni. A nagy hagyományokkal bíró eseményeknek otthont adó arénák így ma más funkciót kénytelenek betölteni. A város legnagyobb, tavaly 100. életévét betöltő ilyen épülete a La Monumental például rendezvények, előadások színtere, mindemellett azonban itt tekinthető meg a Bikaviadal Múzeum is.

A Las Arenas falai között ma a shoppingolás szerelmesei lelik örömüket – a stadium ugyanis plázaként funkcionál.

Torre Agbar

A modern építészet kedvelői számára gyöngyszem lehet Barcelona harmadik legmagasabb épülete, mely a Vízműveknek ad otthont.

Kivilágítva futurisztikus élményt nyújt.

Montjuïc

Aki egy kis magaslati levegőre és természetesen gyönyörű panorámára vágyik, célozza meg Montjuïc hegyét! Már az idejutás is fantasztikus élmény lehet azoknak, akik bírják a szédítő mélységet: libegők biztosítják a könnyed, ám felejthetetlen feljutást.

A hegyen a Katonai Múzeum és Fellegvár mellett helyet foglal az 1992-es nyári olimpiára épített olimpiai stadion, a Katalán Nemzeti Múzeum és a Joan Miró Alapítvány is. A kilátás azonban mindent visz.

Font Mágica – a táncoló habok

Aki március és december között érkezik a katalán fővárosba, mindenképp látogasson el a Plaça d’Espanyára, hiszen ott található ez a varázslatos zenélő szökőkút, mely a klasszikusok mellett modern ritmusokra is löveli ki vízsugarait. Egy-egy ilyen előadás 15 perc hosszú, gyönyörű lezárása lehet egy élményteli napnak.

Fedezzük fel a környéket!

Aki Barcelona nevezetességei mellett be tudja sűríteni, megéri ellátogatnia Tibidabo felé. Az 512 méteres hegyről fantasztikus kilátás nyílik a városra, a gyermeklelkűek pedig jót szórakozhatnak a környék legrégebbi vidámparkjában. Tibidabo tetején áll a Temple de Sagrat Cor nevű katolikus templom, mely csúcsán lévő Krisztus szoborhoz igazán megéri leküzdeni a pár lépcsőfokot. Az 1992-es nyári olimpiai játékok emléke egy futurisztikus TV torony formájában maradt fent. Ennek tetejéről mintegy 580 méter magasról szemlélhetjük a várost. A legenda szerint egyébként Tibidabo neve Krisztus idejéből származik, az ördög ugyanis itt kísértette meg őt, miközben ezt mondta neki: „Neked adom”, mely latinul annyit tesz: „Tibi dabo”.

Montserrat szintén az innen nyíló panorámájáért és az itt magasodó hegyi kolostoráért népszerű. Barcelonától 50 km-re található ez a festői táj, ahová szintén biztosított a libegőn való feljutás. A túrázók szerelmesei felkapaszkodhatnak a Sant Jeroni csúcsra, ahonnan szép idő esetén még Mallorca is látható.

A szürrealizmus rajongói 2-3 óra alatt juthatnak le Figueresbe, ahol Dali művei várják a nagyérdeműt. A festő szülővárosában a legnagyobb gyűjtemény hirdeti a különc Salvador munkásságát. A tárlatnak otthont adó épületet a tetején elhelyezett hatalmas tojásokról már messziről fel lehet ismerni.

Belépők:

Sagrada Família: 19,50 € (toronylátogatással együtt)
La Padrera: 20,5 €
Casa Batlló: 21,5 €
Palau Güell: 12 €
Güell Park: 8 €
Camp Nou: 23 €
Picasso Múzeum: 11 €
Fundació Juan Miró: 11 €
Dali Múzeum: 12 €
 

Szöveg: Miliosz Katalin

Fotó: Juszkó Zsófia

Legyél az első hozzászóló "Irány Barcelona!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*