Hihetetlen kaliforniai tükrös ház a sivatag szélén

A „Mirage” néha úgy néz ki, mintha csak délibábot látnánkA „Mirage” néha úgy néz ki, mintha csak délibábot látnánk

A „Mirage” (Délibáb) nevű művészeti tükörcsoda egy kaliforniai sivatag szélén áll, és egyszerűen földbe gyökerezik a lábad tőle. Attól függően, hogy éppen milyen napszakban vagyunk, állandóan változik a különleges látvány, amely a ház falain visszatükröződik.

Különleges élményt jelent, ahogyan a tükrös ház uralja az őt körülvevő tájat

Különleges élményt jelent, ahogyan a tükrös ház uralja az őt körülvevő tájat

TÜKRÖM, TÜKRÖM A SIVATAGBAN

Sugárzóan kék ég, hozzá a sivatag szélén elterülő vadregényes táj. A természeti idill kellős közepén áll egy építmény, amelyre kétszer is rá kell nézni, hogy felfogja az ember, mit is lát. Mi is ez pontosan, és hogy néz ki? Vagy csak a környezet tükröződik benne vissza?

Még sötétedés után is tanúi lehetünk, hogyan tükröződnek benne a távoli város fényei

Még sötétedés után is tanúi lehetünk, hogyan tükröződnek benne a távoli város fényei

Doug Aitken, egy amerikai művészember Kalifornia déli részén egy völgyben, Coachella Valley-ben állította fel legkedvesebb műalkotását. A kiállítási darab neve „Mirage” – vagyis délibáb. Egy olyan házról van szó, amely valóban teljesen tükrökből épült. Minden lépés, amelyet, előre, hátra, balra vagy jobbra teszünk, azonnal újabb perspektívában láttatja velünk a környezetet. Vannak olyan napszakok, amikor a ház tökéletesen „eltűnik”, mert szinte összeolvad a környezetével, vagy éppen teljesen más fényben tükrözi vissza a tájat. A ház egyszerűen csodálatos.

A ház belsejében is minden ide-oda tükröződik

A ház belsejében is minden ide-oda tükröződik

A „Mirage” nevű műalkotás nem más, mint a DESERT X nevű kiállítás része, amely összesen 16 objektumból áll Coachella Valley-ben. Minden arra járó érdeklődő megtekintheti a házat, be is léphet, sőt, akiket további részletek is érdekelnek, itt (link) mindent megtalál. A belépés ingyenes, de egyszerre, egyidejűleg csak korlátozott létszámban lehet bemenni – és csak 2017. október végéig van nyitva.

 Aki tervezi, hogy a közeljövőben Kaliforniába látogat, feltétlenül menjen el ide a sivatagba, hogy még októberig meglátogathassa a tükrös házat

Aki tervezi, hogy a közeljövőben Kaliforniába látogat, feltétlenül menjen el ide a sivatagba, hogy még októberig meglátogathassa a tükrös házat.

Képzeld el, amikor mész a házban és egyszerre több irányból jössz szembe önmagaddal! Egy látogató kívül-belül lefilmezte az elvarázsolt kastélyt, és ezt a rövid kis videót készítette róla:

Gyermekkori élmények jutnak eszembe a budapesti egykori Vidámparkban, ahol a „rettegett” Elvarázsolt Kastély állt, ott is voltak mindenféle tükrök. Persze nem ekkorák, de nekem apró félős kislányként azok is hatalmasnak tűntek…Valamilyen módon így köszön vissza nálam minden egyes cikkben a gyerekkori nosztalgia…

– K.Strompf –

 

Legyél az első hozzászóló "Hihetetlen kaliforniai tükrös ház a sivatag szélén" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*