Lehalásszák az Öreg-tavat Tatán, a zsákmányból vásárt tartanak

 A lehalászás után halválogatást és halvásárt tartanak, majd kézműves- és kirakodóvásár kezdődik, közben az ország minden részéből érkezett halfőző mesterek készítenek ételeket. A fesztiválon délutánonként neves előadók is fellépnek.

Az esemény mindenkori színfoltja a tómederben felállított, a századelő hangulatát idéző, nádból készített halászkunyhó, amely csak a tatai Öreg-tóban folytatott halászok tevékenységére volt jellemző.

A Tatai Mezőgazdasági Zrt. a lehalászáson száz mázsánál több halra számít. Általában tíz mázsát a helyszínen elfogyasztanak a látogatók, és ugyanennyit meg is vásárolnak a Várárokban lévő halpiacon.

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, mely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre. A hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.

A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a Tatai Mezőgazdasági Zrt. 2001-ben elevenítette fel először ezt a hagyományt.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Lehalásszák az Öreg-tavat Tatán, a zsákmányból vásárt tartanak" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*