Lenyűgöző magashegyi túrák egy karnyújtásnyira

Magyarország túraútvonalai lenyűgözően változatosak, ha azonban már szereztünk egy kis túrarutint, és kipróbálnánk magunkat magasabb szinteken is, ajánlatos a környező országokban szétnézni, ha kezdődik a tavaszi túraszezon. A könnyebb magashegyi túrákhoz nem kell különösebb előképzettség, és garantáltan életre szóló élményt jelentenek.

Bergtagen4

A szomszédos országokban rengeteg olyan lehetőség van, ahol a túrarutinnal rendelkező természetbarátok kipróbálhatják magukat magasabb szinteken. Az erdőhatár körülbelül 1500 méteren ér véget, innentől kezdődik a magashegyek világa. Ahhoz, hogy könnyebb 2000 méteres hegyek meghódítására vállalkozzunk több dologra is kell figyelnünk: ezek közül a legfontosabbak, hogy a túrázáshoz megfelelő évszakban és időben induljunk útnak, tájékozódjunk a kiválasztott túra nehézségeiről, jó állóképességgel rendelkezzünk, illetve a felszerelésből és ruházatból mindig a legjobbat és legmegbízhatóbbat válasszuk. A svéd Fjällräven magashegyi ruhakollekciója, a Bergtagen ruházatot pont az ilyen túrákhoz fejlesztették, így tökéletes társ a magashegyi kalandok során.  

3 magashegyi túraútvonal a közelben

Az ausztriai Schneeberg kitűnő választás, ha csak egy hétvégénk van a túrázásra. A hegy csak 70 kilométerre fekszik a magyar határtól, így csúcsa, a 2076 méteres Klosterwappen a Magyarországhoz legközelebb eső kétezres csúcs. A túra pár óra alatt teljesíthető, a hegytetőn pedig egy hangulatos hütte kínál finomabbnál finomabb fogásokat a megfáradt túrázónak.

Bergtagen1

A szlovéniai Júliai-Alpok legmagasabb pontjának, a 2864 méteres Triglavnak a meghódítása már egy komolyabb feladat, épp ezért itt elengedhetetlen a túratutin és a megfelelő fizikai erőnlét. Ha még nem voltunk magashegyen túrázni, javasolt csoportosan, tapasztaltabb hegymászókkal közösen elindulni az útra. A csúcsról gyönyörű panoráma nyílik, akár a Dolomitokig és a Kamniki-Alpok vonulatáig is el lehet látni. A Triglav több útvonalon is megközelíthető, amelyek eltérő nehézségűek, de minden esetben kötelező a klettersteig szett, sisak, és magashegyi ruházat használata.

Bergtagen3

A szlovákiai Magas-Tátra lélegzetelállító csúcsai csak pár órás vonatútra vannak Budapesttől. Bár ezeknek a csúcsoknak a meghódítása a gyakorlottabb magashegyi túrázók számára javasolt, a Magas-Tátrában rengeteg olyan könnyebb túraútvonal található, amelyek egész Európában egyedülálló látványt nyújtanak. Az egyik legszebb az összes közül a 2015 méteren lévő Téry menedékházhoz vezető, Ótátrafüredről induló túraút. Ha a hegyen szeretnénk éjszakázni, javasolt előre szállást foglalni a menedékházban.

Legyél az első hozzászóló "Lenyűgöző magashegyi túrák egy karnyújtásnyira" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*