Madeira ékessége, Funchal

Gyönyörű botanikus kertek sokasága, évszázados történeteket suttogó fekete-fehér köves utcácskák, felhőbe vesző hegycsúcsok és az óceán kék habjai. Ezek azok, amelyek az Atlanti-óceánban, Lisszabontól délnyugatra 1000 kilométerre, az afrikai partoktól 800 kilométer távolságra fekvő szigetecskét, Madeirát és fővárosát Funchalt minden évszakban ellenállhatatlanná teszik.

Funchal_-_Vista_do_Largo_das_Cruzes

A festői környezetben elhelyezkedő Funchalt nemcsak Madeira szigetének, de egész Portugália – mert a terület közigazgatásilag Portugáliához tartozik – városaként tartják számon. Környékén, a meredek lankák csúcsairól megannyi parkon át vezet az út az óceánpartra, és útközben mindvégig páratlan kilátásban gyönyörködhet az utazó. Ugyan a közlekedés igen jó, és a taxi is olcsó, érdemes mégis gyalogosan felfedezni a bájos települést, mert így biztos, hogy semmi mellett sem szaladunk el.

A parkok városa

Ha arra gondolunk, hogy Madeirát az Atlanti-óceán zöld szigeteként jegyzik, méltatlan lenne, ha Funchal bemutatását nem a gyönyörű parkok, kertek ismertetésével kezdenénk. A kedvező klímának köszönhetően a szigeten nincs olyan évszak, amikor ne virágozna valamilyen növény. A sziget egyik leghíresebb nevezetessége a Jardim Botânico, vagyis a botanikus kert.

jardim_botanico_p_3G

A Quinta do Bom Sucesso lankáin ezer és ezer itt honos virág, bokor és fa díszeleg megannyi egzotikus társa mellett. A bejárat közelében álló épület ma a Természettudományi Múzeumnak ad otthont.

Illatokban és színekben a Quinta do Palheiróban sincs hiány. Ezt a parkot több kisebb részre osztották fel, melyek mindegyike különböző elnevezéssel bír: a Folyó Kertje, Elsüllyedt Kert, Rózsa Kert, Hölgy Kertje és végül, de nem utolsósorban a vad és szándékosan már-már dzsungelhatásúra duzzasztott Pokol Kertje.

Quinta do Palheiro

A turisták messze földről, olykor a világ másik feléről érkeznek ide, hogy szemügyre vegyék a park kincseit, köztük a rendkívül ritka és kivételesen gyönyörű orchideákat és kaméliákat. Az 1801-ben alapított paradicsomban nem a növények az egyedüli élőlények: közel 290 különböző madárfaj garantálja a sokszínűséget.

Ugyanúgy vétek lenne kihagyni a Jardim Tropical Monte Palace-t, ezt a keleti stílusú kertet is, amely rohanó világunkban a nyugalom szigetét biztosítja minden idelátogató számára azzal, hogy hatszáz méterrel a város felett az ámulatba ejtő növények között kócsagok, pávák, fekete hattyúk evickélnek vagy csobbannak a tiszta vizű tavacskák egyikében. A parkban található a Monte Palace Múzeum, Európa egyik legjelentősebb zimbabwei szoborgyűjteményével, illetve ritkaságszámba menő ásványokkal és drágakövekkel.

Dobozba zárt szigetvilág

A kulturális vonalnál maradva, érdemes a városnézést a Madeira Story Centre-rel kezdeni, amely a múltat is megismertetve, interaktív módon kalauzolja el a látogatókat a sziget világába. A kiállítás kortörténetileg tagolt, a vendégek hang-, látványelemek és többfajta művészeti eszköz segítségével nyerhetnek betekintést a vidék régmúltjába. Még olyan is van, hogy a szaglásra kell hagyatkozni, mert egy-egy doboz tartalma adja vissza a megjeleníteni kívánt környezet illatvilágát.

Ezek után pedig irány a valódi világ, amelynek megismeréséhez keressünk fel egy másfajta dobozt, ahonnan garantáltan a legfenségesebb madeirai látképet élvezhetjük. Ez pedig nem más, mint a sziget csúcsa felé törő felvonó, amely hatalmas kábelekre erősítve ereszkedik alá. A

111785410

15 perces út alatt 360 fokban tárul elénk a funchali életkép, a drámai hegyvonulatok és a csillogóan kék Atlanti-óceán látványa. Más kérdés, hogy a tériszonnyal küzdőknek ez a mulatság kevésbé ajánlott, mert a felvonó a tengerszint feletti 560 méteres magasságot is eléri. Mellette érvel ugyanakkor, hogy ez a közlekedési eszköz a legegyszerűbb módja a Jardim Botânico és a Jardim Tropical Monte Palace elérésének is.

Letűnt idők emlékei

A városközponttól nem messze található a Museu da Quinta das Cruzes, melynek épülete hajdanán João Gonçalves Zarco portugál hajós otthona volt.

Museu da Quinta das Cruzes

Tristão Vaz Teixeirával ő volt az, aki 1419-ben felfedezte a szigetet. A tárlat bemutatja az egykori világot és az első telepesek mindennapjait.

Madeirán a fényképészet egyet jelent a Vicentes nevével. A világhírűvé vált első professzionális portugál fotográfus, Vicente Gomes da Silva által 1865-ben alapított stúdió – ahol a fotósdinasztia négy generációjának munkái láthatók – ma gyönyörűen felújítva, eredeti pompájában várja látogatóit.

A Museu de Arte Sacra, vagyis az Egyházművészeti Múzeum az egykori püspöki palotában várja a látogatókat, bemutatva a helyi festményeket, szobrokat, könyveket, aranyhímzéses ünnepi öltözékeket, melyek a 15–19 századi Madeirán születtek. A kiállítás többségben azon tárgyakból áll, melyeket a cukorkereskedelemből meggazdagodott nemesurak készítettek, hogy így menjenek biztosra haláluk utáni üdvösségükben.

Funchal egyik jelképe a Museu de Arte Contemporânea Fortaleza de São Tiago mustársárga falú épülete, mely az 1600-as évek óta erődként funkcionált.

Museu de Arte Contemporânea Fortaleza de São Tiago

Lebilincselő kilátás nyílik innen a kikötőre, nem véletlen, hogy – más funkciót betöltve – e falak apró rései a kalózok megfigyelésére szolgáltak hosszú évekkel ezelőtt. Az egykori oromzat ma a Kortárs Művészetek Múzeumának ad otthont.

A Museu da Quinta das Cruzestől nem messze található a Santa Clara-kolostor. Apácák utoljára 1890-ben lakták, az épület ma már pusztán turisztikai látványosságként szolgál.

Santa Clara

Figyelemre méltó az épület harangtornya, melynek mór stílusú kupoláját kék, fehér és aranyszínű csempék díszítik.

Legalább ilyen izgalmas látványosság a város katedrálisa, az 1514-ben épült Sé, ami a mai napig templomként funkcionál. Az egyszerű külcsín pompás belbeccsel társul: a katedrális Portugáliában az egyik legkitűnőbb példa az európai és a mór építészeti elemek tökéletes keveredésének.

A Zona Velhában, vagyis az óvárosban sétálva semmiképp ne hagyjuk ki a Rua Santa Martát és környékét, ahol egy forradalmi mozgalom keretében megteremtették a „nyitott ajtók művészetét”. Mindez a szó szoros értelmében értendő: az itt található bejáratokat helyi és nemzetközi alkotók különböző művei dekorálják, különleges hangulatot adva ezzel a környék utcáinak.

Gasztró a köbön

Ha pedig „csak úgy” pihenni és sétálni szeretnénk a városban, a gasztronómiai élvezetek megalapozásaként, mindenképp érdemes ellátogatni a sziget legnagyobb piacára, a Lavradoresre, ahol a virágoktól a gyümölcsökön és a zöldségeken át a szebbnél szebb húsokig, halakig és tengeri csodákig rengeteg finomság kapható.

Market_funchal_hg

Nem mellesleg helyi kézműves termékeket is jó áron vásárolhatunk itt. A nevezetes madeiramártás névadójának is számító szigeten a fekete kardhaltól, az espadától a babérsóval ízesített, nyárson sült marhaszeletig, az espetadáig sokféle gasztronómiai különlegességet próbálhatunk ki. Az egyik legautentikusabb helyszín ehhez a pincészetekhez és borászatokhoz vezető patinás utca, a Blandy’s, ahol a sziget hírvivőjének számító likőrbort, a madeirát is megkóstolhatjuk. A bor a közvélekedéssel ellentétben nemcsak vörös, nehéz és édes, hanem például száraz kivitelben is létezik – igaz, világhírneve mégiscsak ennek a változatnak köszönhető. Olyannyira, hogy az Egyesült Államok mindenkori elnökének hivatalos beiktatásakor madeirával koccintanak az új elnök egészségére.

Miliosz Katalin

A cikkünk Az Utazó magazin 2016/IV. számában is megtalálható!

Legyél az első hozzászóló "Madeira ékessége, Funchal" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*