Magyar „csoda” a National Geographic online hasábjain

 A „Hungary: Masked Avengers”, vagyis Magyarország: maszkos bosszúállók címen emlegetett busókról azt írja a neves lap, hogy a nagyböjti időszak előtt, farsangkor, Mohács városában jelennek meg. Csónakkal érkeznek, gyapjas prémet, fafaragásos maszkot és egy kos szarvait viselik a körül-belül 500 férfit (és néhány nőt) kitevő Busójárásnak nevezett parádén, melynek keretében végigvonulnak a városon, kolompokkal (inkább a kereplőkkel, de erre lehet ,hogy nem volt külön szavuk az angol nyelvben) nagy zajt keltve.


A tél búcsúztatása Mohácson – fotó: Joe Petersburger

A 6 napig tartó maszkos mulattságon (melyet a UNESCO az Emberiség Szellemi Kulturális Örökség reprezentatív listájára emelte) népi énekek hangzanak el, kézműves vásárokat tartanak, és pálinkával tartják fenn a jó hangulatot, melynek végén egy koporsót felgyújtva űzik el a telet. A National Geographic ismertetése szerint, a hagyomány onnan ered, mikor Magyarország török megszállás alatt állt, és a helyiek az erdőbe menekültek a betolakodók elől. Ezt a bujkálást megelégelve készítették el ezt a démoni öltözéket és a maszkokat, majd elűzték vele a törököt.

Joe Petersburger, a magyar születésű biológus és fotós szerint ma a Busójárás olyan, mintha utaznánk az időben.

„Egy ősi nomád erőt érez az ember, keresztezve a kereszténységgel” – mondta.

További csodák


A kenyai szárnyas migráció – fotó: Martin Harvey, Alamy

Az összeállításban szerepel még a kenyai nagy madárvándorlás, melyben közvetetten a gólyák miatt szintén érintettek vagyunk. A leírás szerint az afrikai-eurázsiai légiúton elterülő kenyai Nagy Hasadékvölgy tórendszerben pihennek meg a madárrajok, melyek között 13 veszélyeztetett faj is található. Közel 4 millió kisebb flamingó között találhatóak még a fészkelő nagy fehér pelikánok, kóbor kanalas gémek, vöcsök és gólya állományok is.

Az összeállításban szerepel még Belizében található korallzátony rendszer, a Nagy kék lyukkal együtt, helyet kapott a Jordán sivatagban található homokkőből és gránitból álló Wadi Rum védett terület, vagy más néven a Hold völgye. Ezenkívül a listán szerepel még a spanyol rituális castell-építménye, mely a XVIII. századból fennmaradt katalán hagyomány, ahol emberekből álló tornyot építenek és helyet kapott a listán az Olaszországon és Svájcon keresztülhaladó, Rhaetian Railway által működtetett, több mint 100 éves Albula és Bernina vonalak, melyek nagy vasúti híd- és alagúthálózatáról ismertek (196 viadukt és 55 alagút).


A Jordániában található Wadi Rum védett terület – fotó: George Steinmetz

A teljes összeállítást – angol nyelven – IDE kattintva tekintheti meg.

forrás: National Geographic

Legyél az első hozzászóló "Magyar „csoda” a National Geographic online hasábjain" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*