Minden, amit tudni érdemes a roamingról

Roaming vagy nemzetközi hívás? Hogyan kell aktiválni a roamingot? Miért lett magas a számlám, ha csak az EU-ban neteztem? A nyaralási időszak közeledtével a Telenor összegyűjtötte a leggyakoribb, ügyfeleitől érkezett kérdéseket és a legfontosabb tudnivalókat a külföldön való telefonálásról és mobilinternetezésről.

Roaming vagy nemzetközi hívás?

Mi a különbség a roaming és a nemzetközi hívás között? A válasz egyszerű: a roaming/barangolás az az eset, amikor valaki magyar telefonszámmal utazik külföldre, és ott használja azt. A nemzetközi hívás pedig egy külföldi telefonszám felhívását jelenti egy magyar számról.

Mennyibe kerül a roaming és hogyan kell felcsatlakozni külföldi hálózatra?

Az Európai Unió tagországaiban (1-es roaming díjzóna) időszakos utazások során alapesetben a hazaival azonos hálózaton kívüli díjakon lehet telefonálni és mobilnetezni. Azaz itthoni tarifánk érvényes az EU minden tagországában – mintha el sem hagytuk volna az országot. Ez alól kivételt jelentenek a belföldön korlátlan mobilnetet biztosító és az otthoni mobilinternes csomagok, amelyek esetében meghatározott adatkeret áll rendelkezésre az 1-es díjzónában.

Fontos megjegyezni, hogy ha egy tarifa pl. havi 5 GB belföldi adatot tartalmaz, akkor a teljes havi adatkeret összesen 5 GB, tehát az 1-es díjzónában is ugyanebből az 5 GB adatból gazdálkodhatunk, külön erre nincs plusz keret.

A legtöbb tarifa esetében a roamingszolgáltatás használatához nem szükséges semmit aktiválni, teljesen automatikusan működik. Azonban az egyes szolgáltatóknál – miként a Telenornál -, vannak kivételek: ilyenkor az ügyfélszolgálaton keresztül kérhető az adatroamingolás engedélyezése, illetve más tarifák adatkeretei csak belföldön használhatók. Erről érdemes időben, utazás előtt tájékozódni.

A telefonok jellemzően automatikus hálózatválasztással csatlakoznak fel az adott szolgáltató – köztük a Telenor -, partnerhálózatára külföldön. Amikor ez megtörténik, például a Telenor SMS-ben küld tájékoztatást az adott hálózat használatára vonatkozó perc-, SMS- és adathasználati díjakról.

EU-országba utaztam, mégis megugrott a roamingszámlám, mi történt?

Külföldi utazás előtt érdemes megnézni, hogy azok az országok, amiket utazásunk során érintünk, melyik díjzónába esnek. Előfordulhat ugyanis, hogy például az EU-tag Görögországba utazunk autóval, de a nem EU-tag Szerbián és Macedónián keresztül haladunk. Ilyenkor a szerb és macedón hálózaton töltött időben a 2-es, illetve a 3-as díjzóna feltételei érvényesek. Ugyanígy előfordulhat például az is, hogy az EU-n belül a svájci határhoz közel, az ottani mobilhálózati viszonyok miatt ideiglenesen svájci, azaz 2-es díjzónába eső hálózatra csatlakozik fel a telefon, ami az 1-es díjzónához képest magasabb mobilhasználati költségeket jelent.

Ha elhagynánk az 1-es díjzónát, akkor az erre kialakított roamingcsomagokból érdemes választani. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes előre ellenőrizni, hogy a választott roamingjegy melyik országokra érvényes.

További tippek a gondtalan roamingoláshoz

#1: Indulás előtt az adatkeret ellenőrzése, szükség szerint plusz adatkeret megrendelése. Nyaralás alatt általában az okostelefon az elsődleges eszköz, amit internetezésre használhatunk, ezért utazás előtt érdemes leellenőrizni, mennyi adatot használtunk fel az elérhető havi keretből.

#2: Hasznos tudni, hogy a 2-es, 3-as vagy a 4-es a roaming-hívások fogadása nekünk, a hívott félnek is pénzbe kerül, illetve azt is, hogy ha külföldön indítunk hívást, eltérő díjak vonatkoznak a magyarországi és a külföldi számok hívására.

#3: Az okostelefonok használata során a háttérben futhatnak olyan alkalmazások, frissítések, amelyek automatikusan adatforgalmat generálhatnak külföldön is. Ezeket utazás előtt érdemes manuálisan kikapcsolni, hogy takarékoskodjunk az adathasználattal.

#4: Ha előre tudjuk, hogy sokat fogunk külföldről telefonálni vagy internetezni, még utazás előtt érdemes egyeztetni az előfizetéshez beállított limiteket a telefonos ügyfélszolgálaton, vagy személyesen bármelyik üzletben.