Napsütötte szigeten volt migráns “Bróker Marcsi”, a Kun-Mediátor vezetője

A Karib-tenger mellett fogták el ma „Bróker Marcsit”, az engedély nélküli pénzgyűjtéssel ügyfeleinek milliárdjait eltüntető Kun-Mediátor utazási iroda vezetőjét. Ott, ahol II. Erzsébet a királynő. Tudjon meg mindent Belize-ről.

hopkins-belize-beach-1024x384

A The San Pedro Sun beszámolója szerint a magyar álbrókert, hivatalos nevén Dobrai Sándorné Nagy Máriát – akit hamarosan kiadnak a magyar hatóságoknak – a Belize-hez tartozó, North Ambergris Caye-ben fogták el, az üdülőhelyen lévő lakásában.

where-is-belizeDe, mit is érdemes tudni Belize-ről, erről a napfényes helyről, ami nem teljesen veszélytelen a turisták számára? A Közép-Amerika északkeleti részén  a Karib-tengernél fekvő Belize, északon Mexikóval, nyugaton és délen Guatemalával határos. 1981 óta független, de a Brit Nemzetközösség tagjaként és alkotmányos monarchiaként, ma is II. Erzsébet királynő az uralkodója. A hivatalos nyelv a spanyol, a kreol, a maja és a garifuna. Az álbróker kommunikációját talán segítette, hogy ez az egyetlen angolul beszélő ország egész Közép-Amerikában. A negyed Magyarországnyi méretű trópusi ország területének felét a Yucatán-tenger lagúnás partját övező, mocsaras síkság foglalja el, ami őserdőkkel borított dombvidékbe vezet át.

A természetes szépségű, karibi hangulatú Belize éghajlata szubtrópusi, vagyis meleg és párás. A május közepétől kezdődő esős, hurrikánokat is hozó  évszak, november végéig tartott. Most jött el, a május végéig tartó a szárazabb , átlagosan 31°C-os időszak. A világ második legnagyobb korallzátonyával, kiváló búvár helyként számon tartott Belize nemzeti virága az orchidea, állatvilágának ékessége pedig a tapír, a jaguár, a tukán és a színes Arakanga papagáj.

page2

A magyarok turistaútlevéllel, hivatalosan legfeljebb 30 napot tartózkodhatnak Belize-ben, ahová utazva nagyon ajánlott az oltásokról, fertőzésveszélyekről is érdeklődni. A veszélyek köré tartozik, hogy például a legnagyobb város, a világ legveszélyesebb városai között előkelő helyen jegyzett Belize City utcai drogárusaival, fogyasztóival és rossz-arcú figuráival nem éppen vendégmarasztaló hely.

page3

De, amint a legutóbbi turista gyilkosság kapcsán a helyi sajtó is foglalkozott a témával, az ország más területein sem árt az óvatosság.

Belize azonban így is sokak számára vonzó a búvár lehetőségek és az olyan fantasztikus látványosságok okán, mint amilyen a Caye Caulker homokpad, a Great Blue Hole (Nagy Kék Lyuk) víznyelő, az Altun Ha, maja romváros.

page4

A világhírű Nagy Kék Lyuk (Great Blue Hole) egy 300 méter átmérőjű, 124 méter mély kör alakú hatalmas víznyelő, amely Lighthouse Reef (Világítótorony-zátony) közepén található. A hobbibúvárok között népszerű helyet – melyben számos különféle halfajta él, elsősorban cápák – Jacques-Yves Cousteau tette ismertté.

great-blue-hole-depth

A Nagy Kék Lyukban talált cseppkövek vizsgálata alapján a mállott mészkő tölcsérben 21, 49 és 91 méteres mélységekben párkányok formálódtak, melyek kialakulása 153 000, 66 000, 60 000 és 15 000 évvel ezelőtt zajlott le. Amikor a tengerek szintje emelkedésnek indult, a víz elárasztotta a barlangot.

barrier-reef-belize

A Belize Korallzátony Természetvédelmi Terület korallzátony-sorozat, melynek része 7 tengeri rezervátum, 450 homokpad, valamint 3 atoll. Teljes területe 960 km², ide tartoznak: a Glover Zátony Tengeri Rezervátum, a Nagy Kék Lyuk, a Félhold Homokpad Természeti Képződmény és a Hol Chan Tengeri Rezervátum. Híresebb homokpadok: Ámbra-zátony, Caye Caulker, Caye Chapel, St. George’s Caye, Angol zátony, Randevú-zátony, Gladden Caye, Ranguana Caye, Hosszú zátony, Maho Caye, Feketerigó-zátony, Három Sarok-zátony. A Belize Korallzátony Természetvédelmi Terület UNESCO világörökség része.

Érsek M. Zoltán

Legyél az első hozzászóló "Napsütötte szigeten volt migráns “Bróker Marcsi”, a Kun-Mediátor vezetője" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*