Őszi és téli autózási tippek

Látványos tesztvezetésen próbálhatták ki a Mercedes új modelljeit 2015. őszén a szaksajtó munkatársai a Drivingcamp próbapályáján. Az autók alaposabb megismerése mellett az olykor nehezített terep pedig jó felkészülést adott az őszi-téli szezonra is.

Az őszi hűvösebb és csapadékosabb idő miatt az útviszonyok is megváltoznak, és fokozottabban kell figyelni vezetés közben. A változó időjárási körülmények és a nagymértékű hőmérsékletingadozás okán autónk bizonyos alkatrészei fokozott igénybevételnek és megterhelésnek vannak kitéve. Éppen ezért fontos, hogy a gépjármű karbantartását a terhelő időjárási körülmények megjelenése előtt végezzük el.

A Mercedes-Benz Hungária Kft. összegyűjtött néhány tanácsot, melyet érdemes figyelembe venni, ha hosszabb távon szeretnénk megőrizni autónk állapotát. Közlekedjünk biztonságosan, és közben ne feledkezzünk meg a vezetés öröméről sem! Íme:

Gumiabroncsok és további kiegészítők cseréje 

A szélsőséges hőmérsékletingadozás, a jegesedés és igénybevétel olyan veszélyeket hordoz magában, melyek kivédése előrelátó és alapos felkészültséget igényel. A hideg évszakok beköszöntével mindenképpen váltsunk téli gumiabroncsra, valamint ellenőrizzünk olyan fontos, a biztonságos közlekedésben segítséget nyújtó alkatrészt, mint autónk ablaktörlőgumija. 

Megfelelő kilátás

A rövidülő nappalok a fényszórók fokozott igénybevételét jelentik az autósok számára. Rendkívül fontos ezért az autó fényszóróinak, féklámpáinak és egyéb fényforrásainak felügyelete valamint helyes beállítása, illetve a gyengén teljesítő, kiégett izzók azonnali cseréje.

Folyadékok a hidegben

A hideg hatással van minden folyadékra, mely az autónkban található. A hűtőfolyadék szintjének ellenőrzése rendkívül fontos, hiszen a fagyott folyadék képes akár a motorblokk megrepesztésére is! 

Tiszta ablak, biztos közlekedés

Még a téli fagy beállta előtt cseréljük fagyálló változatra a nyári szélvédőmosó folyadékot!

Az akkumulátor se fázzon meg!

A hideg fokozott igénybevétellel terheli az autó energiatelepét, melyre különösen a ledermedt, egész éjjel hűlő motor indítása ró komoly terhelést. Ne feledjük, hogy az akkumulátor gondoskodik a szélvédő fűtéséről, páramentesítésről és a fényszórók, ködlámpák működéséről. Töltöttségének ellenőrzésére rendszeresen fordítsunk gondot!

A tiszta autó nem csak nyáron fontos 

A téli szennyeződések különlegesen igénybe tudják venni gépjárműve külsejét, éppen ezért rendkívül lényeges, hogy a folyamatos megtisztításáról gondoskodni tudjon! Jégoldó folyadék, jégkaparó valamint a hó eltávolítására alkalmas eszköz mindig legyen nálunk!

Havas utak
A téli hónapok gyönyörű helyek látogatásának és a nagyszerű téli sportok ideje lehet. Ne felejtsünk el azonban az autó felszereléséről gondoskodni, ha különlegesen havas területre készülünk, vagy szélsőséges időjárásra számítunk: tartsunk az autóban megfelelő méretű hóláncot!

Figyelmes közlekedés

Kerüljük el a rossz minőségű utak kátyúit, hiszen a benne összegyűlő víz miatt mélységük felmérése gyakran lehetetlen. Az őszi levelekre különösen figyeljünk, mert csúszóssá tehetik az utat.

Feltétlen éberség

A korai sötétedés, a hűvös idő különösen fáraszthatja a sofőröket. Ne engedje, hogy figyelme lankadjon!
 

Legyél az első hozzászóló "Őszi és téli autózási tippek" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*