Queen, Led Zeppelin, Doors, Jimi Hendrix: koncertfilmek az Urániában

A vetítéssorozat a Led Zeppelin 2007-es londoni koncertjével kezdődik 2015. április 3-án. Az 1980-ban, John Bonham dobos halálát követően feloszlott legendás blues-rock együttes 2007 decemberében lépett a londoni O2 Aréna színpadára, ahol emlékezetes, több mint kétórás koncertet adott. A koncertről készült mozifilm Celebration Day címmel bejárta a világot. Az alapító tagokat, John Paul Jones basszusgitárost, Jimmy Page gitárost és Robert Plant énekest Bonham fia, Jason Bonham kísérte a koncerten, amelyen olyan slágerek hangzottak el, mint a Whole Lotta Love, a Rock And Roll, a Kashmir vagy a Stairway to Heaven – olvasható az MTI összefoglalójában.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=PlJi4Rz_k00

Április 30-án Jim Morrison és zenekara, a Doors egyetlen teljes hosszában rögzített koncertje, az 1968-as Live at the Hollywood Bowl lesz műsoron az Urániában. A Doors kifejezőerejének csúcsán, a világ egyik legjobb előadóhelyén rögzített, később digitalizált és újrakevert koncertje cseppet sem poros, sőt, ma is magával ragad” – írta Jeff Jampol, a zenekar menedzsere, a koncertfilm producere. A zenekar a klasszikus dalok – Light My Fire, The End – mellett élőben ritkábban játszott számokat is bemutatott ezen a koncerten, köztük a Hello I Love You-t, a The WASP-t vagy a Spanish Caravant. 

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=nhF5PgaUvCU

Május 8-án Jimi Hendrix 1969 augusztusi woodstocki koncertje látható az Urániában. A világ valaha volt legjobb gitárosának tartott Jimi Hendrix és Gypsy Sun and Rainbows nevű formációja azon a Woodstock Fesztivál zárókoncertjén eljátszotta a Voodoo Childot, a Hey Joe-t, a Purple Haze-t és a Foxy Ladyt is. A koncert teljes egészében, eredeti formájában kerül a moziközönség elé, a mai kor igényeinek megfelelően digitálisan felújított képpel és térhatású hanggal, így olyan közel hozza a nézőkhöz a gitárvirtuóz fellépését, ahogy szinte csak a vele egy színpadon állók érzékelhették. A koncertfilmet egy speciális, archív anyagokból összeállított, rövid dokumentumfilm kíséretében vetítik, amelyben a zenésztársak is megszólalnak, köztük Billy Cox, Mitch Mitchell, Eddie Kramer hangmérnök és a Woodstock promótere, Michael Lang.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=XRdKljM3QIE

A válogatásprogramot a Queen Rock Montreal című koncertfilmje zárja május 29-én. A Queen 1981-es montreali koncertjét sokan az együttes legjobb fellépéseként tartják számon: ez volt az első alkalom, hogy egy zenekar teljes koncertjét mozi minőségben, 35 mm-es filmre rögzítették. Az eredeti filmkópiát 4K Ultra HD minőségben digitalizálták és a kép felújításával párhuzamosan a teljes zenei anyagot újrakeverték. A térhatású hangzás eddig soha nem hallott minőségben adja vissza a koncert hangulatát, amelyen olyan népszerű slágerek hangzottak el, mint a We Will Rock You, az Under Pressure, a We Are The Champions vagy a Bohemian Rhapsody.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=ocNiKpB2y68

Legyél az első hozzászóló "Queen, Led Zeppelin, Doors, Jimi Hendrix: koncertfilmek az Urániában" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*