Elkelt az 500. jegy is az első űrturistákat szállító űrhajóra

A 200.000 dolláros (kb. 43,6 millió Ft) jegy boldog tulajdonosa a hollywoodi sztár, Ashton Kutcher lett. Kutchert mostanában leginkább a Két pasi és egy kicsi tévésorozat egyik főszereplőjeként láthatjuk.

Angelina Jolie is az utasok listáján

Habár az utaslista nem nyilvános, több híresség is jelezte már, hogy az első között lesz, akik űrturistaként kijutnak a világűrbe: ilyen Például Tom Hanks, Angelina Jolie, Brad Pitt, Beyoncé, Katy Perry, Jay-Z és Michael Schumacher is. Kedves gesztus volt ezen kívül Bransontól, hogy napjaink talán egyik legnagyobb elméje, a világhírű elméleti fizikus Stephen Hawking ajándékba kapott egy jegyet, hogy ő is megtapasztalhassa, milyen a teljes súlytalanság.

fotó: Mark Ralston

A SpaceShipTwo tesztelése jelenleg is zajlik. A tervek szerint a két pilóta vezette űrhajó az új-mexikói Spaceport America űrkikötőbl indul. 15.000 méteres magasságig a WhiteKnightTwo elnevezésű hordozórepülőgép viszi, innentől viszont leválik róla, beindítja rakétáit, mely egészen a 100 kilóméteres magasságig szállítja a 6 fős utazóközönséget, mely már tudományosan is az űr határa. Itt pár percig megtapasztalják a súlytalanság érzését, majd miután mindenki elfoglalta a helyét, az űrhajó visszaindul a Földre, melynek során az utasok megtapasztalhatják a 6g-s gyorsulást, illetve négyszeres hangsebesség élményét is. A teljes út a felszállástól a földetérésig előreláthatólag két és fél órát fog igénybe venni.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a turnusok milyen sorrendben indulnak el, vélhetőleg a jegyelővétel szerinti rangsor alapján, mindenesetre az biztos, hogy a magánűrhajó első 83 útjára már elkeltek a jegyek, összesen 100 millió dollár értékben.

Az űrhajó kifejlesztésének és megépítésének költségeit titokban tartja a cég, eddig kettőt gyártottak le belőle, amelyek a Star Trek sorozat előtti tisztelgésként az Enterprise és Voyager neveket kapták.

Az első repülés joga Branson családjáé lesz, akik karácsonyra kapják az utat, aztán 2013-tól indulhatnak a fizető utasok is az űrbe.

forrás: index.hu

Legyél az első hozzászóló "Elkelt az 500. jegy is az első űrturistákat szállító űrhajóra" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*