Séta a Buckingham palotában

Az 1703-ban épített, majd folyamatosan bővített klasszicista palotában 775 szoba áll rendelkezésre. A különböző dísz szobák (State Rooms) szinte mindegyike ma is használatban van, a hivatalos látogatás céljából érkezők itt találkozhatnak az uralkodóval és a családtagjaival. 19 ilyen szoba járható be a királynő szokásos éves skóciai tartózkodása alatt. Erről könnyen meggyőződhetünk saját magunk: ha az épületre az uralkodói címerrel ellátott zászlót tűzik, II. Erzsébet otthon tartózkodik. Ellenben ha a brit lobogó díszeleg a magasban, a kijelölt helyiségek megnyílnak a turisták előtt. A termeket a Királyi Gyűjtemény legszebb kincseivel rendezték be és díszítették fel, a falakról Rubens, Rembrandt, Vermeer, Poussin és Canaletto képei köszönnek vissza.

A díszebédlő (State Dining Room) mellett bejárható a kék terem (Blue Drawing Room) is. Itt tartották meg a rezidencia első bálát 1838 májusában, Viktória királynő koronázása előtt. A zeneterem (Music Room / Bow Drawing Room) arról nevezetes, hogy a canterbury érsek immáron négy királyi csecsemőt keresztelt meg itt. Az uralkodóról és családjáról, valamint az alkalmi vendégekről a több mint 800 fős személyzet tagjai gondoskodnak, így egészen biztos, hogy semmiben sincs hiány (az épület 760 ablakának hathetenkénti takarításához valóban jól jön egy ilyen népes sereg).

A séta a kertben ér véget, ami tökéletes panorámát biztosít mind az épületre, mind a palota csodálatos kertjére.

London egyik látványosságának számít az épület előtti őrségváltás, mely látványos ceremóniájával turisták tömegeit vonzza az előudvarhoz.

Azok, akiknek még nem volt szerencséjük bejárni a pazar termeket, az alábbi linkre kattintva egy pillanat alatt ott érezhetik magukat:

http://www.royal.gov.uk/virtualtours/BuckinghamPalaceVirtualTour/grand_staircase.HTML

Miliosz Katalin 

Legyél az első hozzászóló "Séta a Buckingham palotában" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*