Szamba helyett olimpia

Rio de Janeiro az öt karikán túl

A sportrajongók kedvence a szökőév, amikor nyár elején Európa legjobb országai küzdenek meg a fociban, utána pedig – idén augusztusban – az olimpián izgulhatnak kedvenceikért. És a kellemest a hasznossal összekötve mindeközben nemcsak a pályán, hanem a rendező városban is – az olimpia esetében Rio de Janeiróban – páratlan élményben lehet részük. Nézzük, mit nem szabad kihagyni azoknak, akik a versenyek között Rio felfedezésére indulnak.

rio-de-janeiro-sunset

Habár nálunk tombol a nyár, az olimpia helyszínén, Rio de Janeiróban még tél van. Csak éppen nem olyan hideg és zimankós, mint amihez mi hozzá vagyunk szokva. Napközben 24 °C körüli hőmérséklettel kell megbirkózni, estére pedig 15 °C-ra hűl le a levegő, miközben a 70 százalékos páratartalom nem teszi könnyűvé az életet. Bár a brazil télben gyakoribbak az esőzések, de így is van lehetőség tengerparti napozásra. A bátrabbak a Copacabana Beachen szörfdeszkára pattanhatnak, hiszen ilyenkor lehet a legjobb hullámokat elkapni. Alapvetően a szállásfoglalás is könnyebb ebben az időszakban, még akkor is, ha valaki az utolsó pillanatig halogatja a helyfoglalást. Azonban ez most nem egy átlagos brazil tél, hiszen a 2014-es foci-vb után ismét rájuk szegeződik a világ szeme, és turisták hadai indulnak a városba.

Rio-De-Janeiro-olimpia-2-1024x768

A 2016-os nyári olimpiai játékokat Rio de Janeiro négy kerületében bonyolítják le: a Barra Olimpiai Parkban, ahol a stadionok mellett az olimpiai és paralimpiai falut rendezték be; a Maracana lesz a nyitó- és a záróceremónia színhelye; továbbá Deodoro, ahol az extrém sportok szerelmesei érezhetik magukat otthon; valamint a Copacabana tengerpart, ahol két strandröplabda-mérkőzés között a nézők bátran csobbanhatnak a kellemes vízben. A futballmérkőzéseket az olimpiának otthont adó városon kívül, az ország legjobb stadionjaiban rendezik meg, például a fővárosban, Brazíliavárosban, Salvadorban és São Paulóban.

Az olimpia persze önmagában is izgalmas programot kínál annak, aki a sportesemények miatt utazik Rióba, ám a város emellett is számtalan olyan érdekességet kínál, amit vétek lenne kihagyni.

Rio-de-Janeiro-2

A Megváltó Krisztus szobra

Nincs Rióban forgatott film, amiben ne jelent volna meg a Megváltó Krisztus szobra. A város egyik jelképe a Corcovado-hegy tetejéről figyeli és őrzi annak lakosait. 1931-ben adták át a kitárt karú Krisztus emlékművét, amely a Tijuca Nemzeti Park részét képezi.

Cristo Redentor

A 30 méter magas szobor építéséhez szükséges pénzt a városlakók 10 év alatt gyűjtötték össze, és bár vallásos országról van szó, amikor felmerült az ötlet és az igény a szobor iránt, először Kolumbusz Kristófra és Izabella portugál királynőre gondoltak. Végül Jézus alakja került a több mint 700 méteres hegycsúcs tetejére, hogy a szobor az elképesztő látvány mellett turisztikai desztinációvá váljon. Aki közelebbről is szeretné megtekinteni az alkotást, vagy a hegy tetejéről megcsodálni Riót, az megteheti, ha felsétál az odavezető több száz lépcsőfokon, vagy használja a feljutást megkönnyítő liftet is.

Copacabana

A hegy lábánál fekvő tengerparti strand az igazi riói bennfentesek, a kariókák egyik törzshelye, és az örök nyüzsgés helyszíne. Az 5 kilométer hosszúságú, fehér homok borította területen mindegy, hogy nappal van vagy éjjel, emberek százai, ezrei sportolnak, heverésznek, napoznak, vagy hűsítő fürdőt vesznek a tiszta tengerben.

Aerial view of Copacabana Beach full of beachgoers, showing Sugar Loaf Mountain in the background, Rio de Janeiro, Brazil. Copacabana is the most famous beach in Rio

Akadnak olyanok is, akik szörfdeszkára pattanva meglovagolják Rio legjobb hullámait, hiszen ez a legmegfelelőbb hely a szörfözésre. A strandon a fő szabály, hogy csak a legfontosabb kellékek legyenek nálunk, amire a vízben is szükségünk lehet, különben a megmártózásból visszatérve könnyen szembesülhetünk azzal, hogy értékeinknek, ruháinknak hűlt helye lett. Bár a part mentén fekvő luxusszállodák biztonsági őröket állítanak, hogy védjék a vendégeik értékeit, jobb, ha saját magunk is megtesszük a szükséges óvintézkedéseket.

Ipanema

Ha már a strandoknál tartunk, nem feledkezhetünk meg a másik felkapott riói plázsról, az Ipanemáról, amely a 60-as években született dalnak, a „The girl from Ipanemá”-nak köszönheti hírnevét, és annak, hogy a népszerű bossa novát a világhírű szaxofonos, Stan Getz az egyik legismertebb dzsessz-sztenderddé tette.

Ipanema.original.18228

Az Ipanema pár perc sétára fekszik a Copacabanától (a másik oldalról a kevesek által ismert strand, a Leblon határolja), és bár alig három kilométer hosszú, mégsem olyan zsúfolt, mint a Copacabana. Fürdeni, napfürdőzni azonban éppoly jó itt, mint nevesebb parttársán. A turisták mellett a helyiek is szívesen járnak ide szórakozni, röplabdázni, focizni, vagy egyszerűen csak pihenni a barátokkal.

Cukorsüveg-hegy

Rio másik jelképeként szokták emlegetni a gránitból és kvarcból álló, közel 400 méteres Cukorsüveg-hegyet. Akik nemcsak barnulni érkeznek a volt fővárosba, hanem szeretik a kalandokat és a természetet, bátran másszanak fel rá, hiszen nem csupán a Megváltó Krisztus lábától vethetünk különleges pillantást Rióra, hanem innen is, ahonnan egy másik arcát mutatja meg a metropolisz.

rio-sugarloaf-cable-car-ride-2014

De már a különleges formájú hegyre közlekedő felvonóból kitekintve is csodálatos látvány tárul elénk a Guanabara-öböllel és a Copacabanával. Akik teheti, ne hagyja ki a naplementét vagy a napfelkeltét, mindkettő életre szóló élménnyel teszi gazdagabbá riói tartózkodását.

Tijuca Nemzeti Park

Aki az olimpia idején látogat Rióba, a legjobb évszakot fogja ki, hogy megnézze az esőerdőket, vagy legalábbis egy kis ízelítőt kapjon ebből a különleges világból. A városban található botanikus kert, a többféle hangnemben felcsendülő madárcsiripeléssel, tökéletes kikapcsolódást nyújt a mindennapok és a szurkolás zajából.

Az erdőben sétálva egzotikus madarak, kanári, tukán, héja és ölyvek, érdekes kisebb emlősök, mint amilyen a kapucnis majom, és különleges növények, például orchideák sokasága tárul elénk. Utunk során gyönyörködhetünk a Taunay-vízesésben, és az izgalmas Kínai kilátóról is vethetünk egy pillantást a városra.

Tijuca

De esőkabátot ne felejtsünk el a táskánkba pakolni, mert bármikor nyakunkba szakadhat az ég.

Santa Marta-favelák

A favelák a nyomor szinonimáját jelentő szegénynegyedek világát jelentik. Aki nemcsak a magával ragadó helyeket, hanem a helybéli többség valódi világát is látni szeretné, mindenképp látogasson el – szervezett út keretében – a Santa Marta-favelákba.

santa-marta-favela-3-X3

A környék ismerős lehet azok számára, akik hallották, illetve látták már a legendás énekes, Michael Jackson „They don’t care about us” című számát, mivel a hozzá tartozó videoklipet ezen a környéken forgatták, felhívva a figyelmet az itt élők nehéz helyzetére. 20 év elteltével sikerült is, hiszen igyekeznek megszüntetni a csodás városi képet lehúzó nyomornegyedeket, bár nem mindig a városlakók elvárásai szerint.

Légy résen!

Annak ellenére, hogy Rio lenyűgöző, rejteget némi veszélyt is a turisták számára, hiszen a városban sok helyen mélyszegénységben élnek az emberek, és az érkező vendégeket az aznapi betevőjük egyik forrásának tekintik. Leginkább éjszaka lehetünk kiszolgáltatva a tolvajoknak, akik nappal se restek elvenni értékeinket. A hatóságok ugyan igyekeznek rendőri jelenléttel biztonságosabbá tenni a várost, de amíg a gazdasági helyzet nem javul – és egyhamar ez biztosan nem következik be –, nincs végleges gyógymód. Emiatt persze kár lenne kihagyni Rio szépségeit, de jól gondoljuk meg, mikor, hová és mennyi értékkel kelünk útra.

Drozdik Evelin

Ez a cikkünk Az Utazó magazin 2016/III. számában található!

 

Legyél az első hozzászóló "Szamba helyett olimpia" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*