Szent Orbán-napi borkóstoló a mádi Holdvölgy pincében

A borászok és szőlőművesek védőszentjének ünnepére (Szent Orbán-nap) készülve meghosszabbított hétvégi nyitvatartással várja a tokaji borok rajongóit a mádi Holdvölgy borászat és pincerendszer, amely május 21-én szombaton és 22-én vasárnap délelőtt 10 és este 7 óra között lesz látogatható.  A hétvégi program során hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmes tételeit is meg lehet kóstolni a Holdvölgynél, amely az idei Vince Awards díjátadó gálán megkapta a “Legjobb pincelátogatás” díját, a pince egyedi hangulatának és a borkóstoló séta magas színvonalának elismeréseként. Bejelentkezés és időpont-egyeztetés: visit@holdvolgy.com, 0620/421-1817.

A hétvégi borünneppel Szent Orbánra, a borászok, vincellérek, szőlőművesek védőszentjére emlékezünk. A középkori hagyomány szerint ő volt az, aki pápaként elrendelte, hogy a miseáldozat kelyhét és tányérkáját aranyból vagy ezüstből készítsék. Ezért kehellyel, később szőlőfürttel a kezében ábrázolták, majd őt választották a borászok, szőlőművesek, sőt a kádárok és kocsmárosok patrónusának.

Orbán

A Szent Orbán-napi nyitott pincék országos programsorozatához kapcsolódva most a Holdvölgy is egész hétvégén várja a tokaji száraz és édes fehérborok rajongóit. A Holdvölgynél, Mád legkiterjedtebb, csaknem 2 km hosszú pincerendszerében képzeletbeli időutazáson vehetnek részt a vendégek, miközben végigkóstolják a borkínálatot. A másfél órás séta alatt jókora szakaszokat lehet bejárni a legrégebbi, öt-hatszáz éves pinceágakban éppúgy, mint a következő századokban hozzáépített járatokban. A kalandos föld alatti túrán térképes kincskeresés vezeti el a borrajongókat a pincében, hordók között elrejtett, kóstolásra kikészített palackokhoz.

A Szent Orbán ünnepére összeállított különleges kóstolósorban összesen 5+1 bor szerepel, közöttük hazai és nemzetközi borversenyek aranyérmesei.

Orbán3
A borkóstolót a merészen sós-fűszeres ízvilágú, Hold and Hollo 2012-es furmint-hárslevelű-sárgamuskotály cuvée nyitja. Ezt követi a Holdvölgy 2013-as száraz fehér birtokválogatás bora, a Vision, amely a 2015. évi Decanter Asia Wine Awards aranyérmese volt. Ez az egyedi furmint-hárslevelű-kabar házasítás egy újgenerációs tokaji száraz bor, elegáns illatában a citrusok és fehér szirmú virágok a meghatározóak, kiegészülve a kakukkfű fűszerességével és kevés mézes, vajas jeggyel. Harmadikként a Meditation 2012-es furmint dűlőválogatás következik, amely egy elegáns, élénk savkarakterű, almás-gyümölcsös jellegű, lendületes száraz fehérbor. A kóstolósor negyedik tétele külön figyelmet érdemel: ez a 2012-es Exaltation sárgamuskotály, amely szintén 2015-ben aranyérmet és Top 10-es minősítést kapott a Muscats du Monde muskotály világversenyen, ízei-illatai a trópusi gyümölcsöket, keleti fűszereket és az aszalt sárgabarackot idézik, kiegyensúlyozott savakkal és a végén nektarinos lecsengéssel. A kósolósor ötödik tétele a 2007-es évjáratú Signature édes birtokválogatás, amelyet buja mézes ízek, gazdag és friss botrytiszes illat, valamint kiegyensúlyozott cukrok és savak jellemeznek, a 2012-es Pannon Bormustrán csúcsbor minősítést kapott. Végül az ünnepi borkóstoló sétára a koronát a Holdvölgy egyik édes borkülönlegessége teszi fel, amely hatodik, meglepetés tételként szerepel a Szent Orbán-napi kóstoló borlapján.

Orbán4

Érdekesség, hogy a Holdvölgy pinceséta a kincskeresésen és a gyönyörű fehérborok kóstolásán túl történelmi visszatekintésre is alkalmat ad, hiszen a legrégebbi pinceágakat a tokaji bortermesztés hajnalán, a késő-középkorban építették az első mesterek. Kezük nyomán évszázadokon át bővült mai hosszára a különleges pinceegyüttes, amely 1955-ben, kilenc különálló járat összenyitásával nyerte el mai 1830 méteres hosszát, melyben 109 pinceág 3 szinten terül el. A legutóbbi átalakítás a pincében 2006-tól kezdődően nem kevesebb, mint 23 hónapig tartott. A legmodernebb technológiával, egyedi építészeti megoldásokkal sikerült elérni azt, hogy a borászat ultramodern üvegépülete szervesen belesimuljon a tájba, és közvetlenül kapcsolódjon a föld alatt rejlő ódon pincerendszerhez.

Akik szeretnék a felejthetetlen Holdvölgy-élményt palackba zárva elvinni magukkal, a séta és borkóstolás után kedvenc tételeiket megvásárolhatják akár saját részre, akár szeretteiknek ajándékba. A borok díszdobozban vagy ajándéktasakba csomagolva is hazavihetők. Bővebb információ: http://pince.holdvolgy.com.

Legyél az első hozzászóló "Szent Orbán-napi borkóstoló a mádi Holdvölgy pincében" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*