Szent Patrik napja, Londonban is

Minden évben megrendezik Londonban a Szent Patrik napi felvonulást menetelő zenekarokkal, mozgó emelvényekkel, utcai színházzal. Mind a 32 ír megye képviselteti magát, hagyományos öltözetben, és a megyére jellemző színekben. A felvonulók között lesznek a londoni ír közösség tagjai és más londoni polgárok. Idén a felvonulást március 16-án tartották, egy nappal Szent Patrik napja előtt. A számos menetelő zenekar, tánccsoport és sportklub között könnyen észrevehető volt az öt méter magas tűzmadár, ami szökőkútként szórta magából a szikrát, vagy a tízméteres Szent Patrik bábu.

A 2014-es ünnepségeket a Riverdance fémjelzi: a világhírű ír tánctársulat visszatér Londonba még a húszéves ünnepi turnéjuk előtt. Más, kihagyhatatlan előadás például a The Commintments című musical tagjainak játéka. A Kila nevű ír folk csapat vagy az ír stand up sztárjai, Aisling Bea és Jarlath Regan szintén fellépnek.

A fesztivál részeként a londoniak láthatják az ír filmkészítés legjobbjait a Károly hercegről elnevezett moziban (The Prince Charles Cinema), közel a Leicester Square-hez (térhez), a Szent Patrik napi filmfesztivál keretein belül. A báli táncok kedvelői sem akarhatják majd kihagyni a Szent Patrik napi Bálterem táncot, melynek házigazdái ír zenekarok lesznek a fenséges Westminster Katedrális nagytermében.

Szent Patrik napját az egész főváros ünnepli partikon, londoni kocsmákban és bárokban. Számítani lehet a zöld dekorációra, hagyományos ír italokra és rengeteg szórakozásara! Könnyen találhatunk egy-két speciális menüt is londoni éttermekben.

Szent Patrik is egy Írország szent patrónusai közül, és a napját tradicionálisan lakomákkal Szent Patrik napja nemzeti ünnep Írországban március 17-én, és ugyancsak ünneplik szerte az egész világon ír és nem ír származásúak egyaránt.

Lajos Laura
SZTE Kommunikációs-és Médiatudomány Szak

Legyél az első hozzászóló "Szent Patrik napja, Londonban is" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*