Sztrájkok: Lufthansa, Germanwings

Kiterjesztik 20104. október 20-án délután kezdődött 35 órás sztrájkjukat a Lufthansa pilótái, a munkabeszüntetés miatt a német légitársaság budapesti járatokat is törölt. A pilóták szakszervezete, a Vereinigung Cockpit (VC) bejelentése szerint az október 20-án, 13 órakor kezdődött munkabeszüntetést október 21-én, kedd reggeltől a hosszú távú járatokra is kiterjesztik. A sztrájk kedd éjfélkor ér véget. A Lufthansa a munkabeszüntetés miatt tizenkét Budapestről induló és tizenhárom Budapestre érkező járatát törölte.

A munkaügyi vita tárgya a pilóták előnyugdíjazása. A pilóták szakszervezete korábbi, a társaság későbbi előnyugdíjazást akar. Ebben az ügyben ez lesz a nyolcadik pilótasztrájk április vége óta. Az 5400 pilótát képviselő szakszervezet ragaszkodik az eddigi rendhez, amely szerint a pilóták 55 éves korukban előnyugdíjba mehetnek úgy, hogy törvényes nyugdíjuk 60 százalékát kapják a vállalati nyugdíjalapból a rendes nyugdíjkorhatár eléréséig. A nagy nemzetközi konkurencia miatt költségérzékeny vállalatvezetés belemenne abba, hogy a régi pilóták számára változatlan maradjon a rendszer, de emelni akarja az előnyugdíj korhatárát az idén év eleje óta belépettek számára. Ezt a VC elutasítja. A megállapodás késik, annak ellenére, hogy a pilóta-szakszervezet felajánlotta: beszáll a rendszer finanszírozásába – írja az MTI.

Október 23-án, csütörtökön sztrájkba lépnek a Germanwings német légitársaság pilótái is. A Lufthansa csoport diszkont légitársaságánál déltől éjfélig tart a munkabeszüntetés. A sztrájk a németországi belföldi járatokat érinti. A munkabeszüntetés miatt a Germanwings menetrendjéből száz járatot kellett törölni.

Legyél az első hozzászóló "Sztrájkok: Lufthansa, Germanwings" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*