Top 10: terek terei

A főtér mindig hű tükörképe a városnak. Ezért igazán kellemes időtöltés, ha kinézünk magunknak egy kellemes éttermet, vagy kávéházat, amelynek ablakából tökéletes kilátás nyílik az előttünk zajló eseményekre. Ennél már csak az a jobb, ha itt a szép idő, és egy izgalmas város főterén, a teraszon ülve gyönyörködhetünk a környező házakban és egy ital mellett figyelhetjük az előttünk elhaladó embereket.

Vörös tér – Moszkva

(Kép: http://geonice.com/)

Moszkva leghíresebb turistacsalogató főtere a városközpontban található, közvetlenül a Szent Bazil Katedrális, az Állami Történeti Múzeum és a Lenin-mauzóleum mellett. A hiedelmek ellenére nem a teret körülvevő fal tégláinak színe vagy a kommunizmus miatt viseli a tér a „vörös” nevet, sokkal inkább mert az orosz „krasnaya” szó egyszerre jelentheti azt, hogy „vörös”, és azt, hogy „szép” is. Eredetileg a tér közelében fekvő katedrális viselte csak ezt a nevet, majd később a ma már első számú turisztikai attrakcióvá vált tér is megkapta ezt az elnevezést.

Djemaa el Fna – Marrakesh

(Kép: http://chasetaylorinc.files.wordpress.com/)

Az éjjel-nappal turistáktól és látogatóktól hemzsegő tér az egyik leghíresebb és leglátogatottabb Marokkóban. Napközben izgalmas programok várják az odalátogatókat: kígyóbűvölők, majomidomárok, varázslók, hagyományos gyógyszerekkel-gyógynövényekkel házalók, estére pedig leváltják őket a különleges élelmiszereket-fűszereket kínáló árusok. Érdemes tehát egy könnyű sétát tenni sötétedéskor a város legnagyobb és legegzotikusabb piacán.

Times Square – New York

(Kép: Falus Fruzsina)

Az amerikai metropolisz leghíresebb tere a New York-i Broadway és a Hetedik sugárút találkozásánál található, naponta több millió ember találkozóhelye, nemcsak a turisták, de a helyiek egyik kedvenc csomópontja is. A tér LED-táblás reklámoktól, villogó fényektől, tematikus, sokszínű éttermektől, színházaktól és szállodáktól zsúfolt, az egyik legizgalmasabb látvány éjjelente a kivilágított Times Square a látogatók számára.

Mennyei béke tere – Peking

(Kép: http://excellentworlds.com/)

Nemcsak szépsége és monumentalitása vonzza a látogatókat Peking hatalmas főtere, hanem annak múltbeli történelmi eseményei is vonzzák, melyek nagyban meghatározták Kína országának életét. Nevét (Tiananmen tér) az úgynevezett „Tiltott Várostól” elhatároló Mennyei béke kapujáról kapta, híressé világszerte mégis az 1989-es Tienanmen téri vérengzés (diáktüntetés) tette, ma pedig Peking egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója.

Zócalo – Mexikóváros

(Kép: http://static.panoramio.com/)

A világ egyik legnagyobb tereként ismert a Zócalo, melyet északról a Katedrális, keletről pedig a Nemzeti Palota határol, közepén pedig egy hatalmas mexikói zászló jelzi a látogatók számára, mennyire fontos a városnak a nemzettudat. Az azték korszak legfontosabb történelmi helyszíne volt, ahol a Mexica szertartásokat is tartották, illetve a mitológia és legendák központi helyszínének tartják csaknem hétszáz éve a helyi lakosok. Ma számos fesztiválnak és rendezvénynek ad otthont, amellett, hogy Mexikóváros egyik büszkesége is ez a főtér.

Trafalgar Square – London

(Kép: http://cdn.londonandpartners.com/)

Fontos történelmi esemény emlékét őrzi a London közvetlen központjában található Trafalgar tér: Lord Horatio Nelson győzelmét Napóleon ellen 1805-ben. A tér központjában egy magasított, a városra néző Nelson-szobor áll, melyet hatalmas oroszlánszobrok és szökőkút vesznek körül. Ma az egyik legmeghatározóbb helyszín egész Nagy-Britanniában, rendezvények, politikai események, felvonulások központi, látogatott tere.

Plaza de Mayo – Buenos Aires

(Kép: http://www.cwargentina.com/)

Egy Argentína életében meglehetősen fontos szerepet játszó forradalom emlékét őrzi a tér: az 1810-es májusi függetlenségét, így nevét is az esemény időpontjáról kapta. A teret a város legfontosabb látnivalói veszik körül, mint a fővárosi tanács székháza, a Cabildo, a Buenos Aires legrégebbi épületeként ismert The May Pyramid és a rózsaszínre festett Elnöki Palota, a Casa de Gobierno is. A téren több történelmi jelentőségű szobor is található, mint például 1873-ban felavatott Belgrádó tábornok lovas szobra vagy Kolumbusz Kristóf márványszobra is.

Szent Péter tér – Vatikán

(Kép: http://www.catholicvote.org/)

A világ legkisebb országaként ismert Vatikán vonzza szinte a legtöbb turistát Olaszország környékére. Legnépszerűbb tere az ott található Szent Péter Bazilikáról híres, melyet kolosszális toszkán oszlopsorok díszítenek. A tér közepén egy egyiptomi obeliszk található, mely még Augustus császár uralkodása alatt került a városba, 1586-ban pedig a főtérre. Hiedelmek szerint a műemlék tetején található aranygömb Julius Caesar hamvait őrizte, ám a költöztetés során hamar kiderült, hogy ez csak egy középkori mendemonda…

Rynek Główny – Krakkó

(Kép: http://2.bp.blogspot.com/)

Az óvárosi lengyel turisztikai látványosság a legnagyobb középkori főtér egész Európában, melynek történte egészen a XIII. századig nyúlik vissza. A tér környékén még ma is történelmi hangulatú épületek, házak, paloták és templomok találhatók, illetve a híres Városháza, melyet 1555-ben újítottak fel reneszánsz stílusban, tetején egy csodaszép padlással. Itt láthatók a városra néző, teljes panorámás élményt nyújtó Szent Mária bazilika gótikus tornyai is.

Grand Place – Brüsszel

(Kép: http://www.laisvalaikiodovanos.lt/)

A Grand Place (Grote Markt) Brüsszel legmeghatározóbb turisztikai eleme, ugyanis a tér körül tornyosulnak a legfontosabb látnivalók a látogatók számára, mint a középkorban épült gótikus stílusú városháza és a ma múzeumként szolgáló – régen a céhek, iparosok birtokában lévő – épületek is. A városháza tornyán aranyozott védelmező Szent Mihály arkangyal szobra áll, a tér pedig kétévente otthonul szolgál a híres brüsszeli virágkiállításnak is, mely ma az egyik legnagyobb vonzerő a Belgiumba látogatók számára.

Legyél az első hozzászóló "Top 10: terek terei" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*