Történelem a Velencei-hegység árnyékában – A Katonai Emlékpark egy kincsesdoboz

A Velencei-tó és a Velencei-hegység ölelésében, páratlan természetvédelmi terület szomszédságában várja a látogatókat a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely. A helyszín Magyarország honvédségének bölcsője, ahol az 1848. szeptember 29-i, pákozd-sukorói csatában a magyar sereg legyőzte a Habsburg Birodalom Jellasics bánt által vezetett katonáit. A szabadságharc legfontosabb csatájának helyszíne ma nem csak az elmúlt 176 év katonai történelmét őrzi, de olyan kirándulópont is, ahol élményekkel, kultúrával keveredik a történelem.

Lenyűgöző velencei-tavi környezetben, 16 ezer négyzetméteren terül el az Emlékpark, melynek látnivalóit sétautak mentén fedezhetik fel a kirándulók: ilyen az a két kilátópont is, melyek legmagasabb pontjairól páratlan panoráma nyílik a térségre, tetején meglepetés is várja Az utazót: egy bronz maketten nézhető meg ugyanis a Velencei-tó környezete. Az másik – titkos – kilátópontot azonban csak a szemfüles látogatók fedezhetik fel. Az utazó magazin olvasói most szerencsések, ugyanis eláruljuk: a fehér köves parkoló végén egy kis ösvény vezet ahhoz a ponthoz, ahonnan különlegesen szép rálátás nyílik a környező védett természeti területekre.

Az ország legmagasabb 1848-as emlékoszlopa

Az ország legzöldebb nemzeti emlékhelye azonban több mint egyszerű szabadtéri múzeum, a számos kiállítás és köztéri alkotás által övezett sétaúton a látogatók mégis szimbolikus időutazáson vehetnek részt. Az Emlékpark legrégebbi épített pontja az 1951-ben emelt Obeliszk, amely mára a KEMPP legismertebb eleme, mondhatni, „origója” lett. Az ország legmagasabb 1848-as emlékművét már messziről láthatják a kirándulók. A kőoszlop alsó részét alkotó nagyméretű faragott mintázatú oldalaktól egymáshoz illesztett márványtáblák vezetik fel a látogatók tekintetét a 16 méter magasságban lévő csúcshoz, ahol minden oldalon az 1848-as szám hirdeti a négy égtáj felé a kiemelkedő jelentőségű csata évszámát. Hasonlóan impozáns látványt nyújt az 1956-os eseményekre emlékeztető tank, a modern kor hadviselését méltató Békefenntartók emlékműve és a tűzszerész kert is.

TUDTAD?

A pákozdi Katonai Emlékpark első és második világháborús kültéri emlékpontjai sorában található egy különleges „fülelő”, egy első világháborús barakk, valamint egy 154 méter hosszú lövészárok, amely autentikus körülmények között mutatja be a látogatóknak az eredeti, világháborús állapotokat. Számos történelmi filmet forgattak már e falak között!

Élmények az emlékek közt

A kültéri tartalmak természetesen a beltéri – időszaki és állandó – kiállításokon, sőt, a gyerekeknek szánt élményjátékokban is visszaköszönnek. A BakaLand pálya például igazi kaland – kicsiknek is:  a katonák által használt akadálypálya kicsinyített mása izgalmas próbatételre hívja a gyerekeket! De ilyen a Raptor lézerharc is: a kicsiknek és nagyoknak egyaránt ajánlott szimulációs stratégiai kalandjátékot nehéz abbahagyni… S hogy a kiállítások a fiatalok számára is vonzóak legyenek, animációs programok színesítik a tartalmakat: így a vizuális elemek segítségével válik érthetővé, fogyaszthatóvá és érdekessé a magyar történelem a kisgyermekektől egészen a középiskolás korú fiatalokig minden ifjúnak. A huszárélet szépségei iránt rajongók számára örök élmény lesz a huszárvágás megtanulása is.

A modern high-tech hadsereg világa sem hagyja hidegen a fiatalokat: a szimulátorok, a modern haditechnikát bemutató, megújuló belső tér is maradásra bírja a látogatókat. De ha már modernkor: a magyar hadsereg nagy szerepet játszik a 21. századi békefenntartásban, melynek legújabb elemeit és lehetőségeit is bemutatja a Katonai Emlékpark Pákozdon.

TUDTAD?

A békefenntartás gyakorlatilag magyar „találmány”. A legelső békefenntartó tevékenység ugyanis magyar katonákhoz (is) kapcsolódik: 1897-ben az Osztrák-Magyar Monarchia 110 - többségében magyar - katonája Krétán az egymásnak feszülő görögök és törökök közé állva akadályozta meg a vérontást.

+1 PROGRAMTIPP

2024. szeptember 29-én Honvédfesztivállal ünnepel a Katonai Emlékpark Pákozdon. Az ország egyik legnagyobb csatabemutatójával, ágyúdörgéssel, fegyverropogással, hagyományőrzők fellépésével, kézműves vásárral és katonai megemlékezésekkel készül idén is a KEMPP az egésznapos rendezvényén.

UTI-TIPP! A Velencei-tavat körülölelő kerékpárút egyik leágazása és a Budapest-Balaton (BUBA) kerékpárút is érinti a Katonai Emlékparkot, ahol a kerékpárosokat is várják. A fáradalmakat frissítővel, kávéval, helyi szörppel a fedett, légkondicionált teraszon pihenheti ki Az utazó.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciája. További információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.