Tovább zöldül a kék-fehér légitársaság

A fenntartható repülés érdekében Fly Responsibly néven indított programot a KLM, amely arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy kompenzálják a repülésük által keltett szén-dioxid-kibocsátást.

A KLM közleményben arra hívja fel a figyelmet, hogy a légiközlekedési ágazat az ember okozta szén-dioxid-kibocsátás 2-3 százalékáért felelős világszerte. Ez a szám ráadásul folyamatosan növekszik, hiszen egyre többen szeretnék felfedezni a világot. Épp ezért a KLM fontosnak tartja, hogy tudatosítsa: a fenntartható repülés a légitársaságok és az utasok közös felelőssége, amely csak akkor lehet sikeres, ha együtt dolgoznak egy fenntarthatóbb holnap megteremtéséért.

„A KLM a világ első – még mindig az eredeti neve alatt működő – légitársasága, amely idén a 100. évfordulóját ünnepli. A vállalat hisz abban, hogy azért érte el ezt a mérföldkövet, mert elkötelezett a lehetőségek megragadásában, az akadályok legyőzésében, a partnerekkel való összefogásban és az új technológiák alkalmazásában. Ám míg 100 évvel ezelőtt a repüléssel kapcsolatos fő szempont a biztonság volt, addig mára a maximális biztonság megteremtése mellett egy másik nagyon fontos felelőssége is lett a légitársaságoknak: környezetvédelmi törekvéseivel segítsék, hogy a világot a következő generációk is felfedezhessék.” – írták közleményükben.

2019 júliusában a cég nyílt levélben kérte fel a légiközlekedési iparág összes szereplőjét arra, hogy vegyenek részt a repülés fenntarthatóbb jövőjének elérésében, és csatlakozzanak a Fly Responsibly kezdeményezéshez. A vállalat megosztotta a leghatékonyabb megoldásait és tapasztalatait arról, hogy a fenntarthatóság hogyan integrálható az üzleti tervekbe és az elméleti tudás hogyan ültethető át gyakorlati projektekbe.

„Azért osztottuk meg versenytársainkkal a legjobb gyakorlatainkat és eszközeinket, mert értékeljük a versenyt, de nem a légi közlekedés fenntartható fejlődésével kapcsolatban. Júliustól ingyenesen és a KLM márkanévtől mentesen kínáljuk minden légitársaságnak CO2ZERO szén-dioxid-kompenzációs programot.” – mondta Pieter Elbers, a KLM elnök-vezérigazgatója.

A Fly Responsibly programnak egy konkrét lépése az: a KLM, a Thalys és az NS Dutch Railways környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve hosszú távú tervet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogyan csökkentse légi járatainak számát Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között. A megoldás alapján a KLM Holland Királyi Légitársaság 2020. március 29-étől a Thalys nagysebességű vonatával helyettesíti a Brüsszel és az amszterdami Schiphol repülőtér között közlekedő napi öt légi járatainak egyikét.

A KLM feltett szándéka, hogy tovább dolgozzon a a szén-dioxid-csökkentési ütemtervén és a 2030-ra kitűzött törekvésein. A vállalat folytatja flottamegújítási programját, melynek keretében modernebb, nagyobb teljesítőképességű és kevésbé környezetszennyező repülőgépeket szerez be, valamint környezetbarátabb üzemanyagot használ, illetve egy fenntartható üzemanyag-gyárat is nyit Hollandiában. Ezen kívül egyre környezetbarátabbá teszi a fedélzeti vendéglátást, csökkenti a hulladéktermelést és optimalizálja a repülési műveleteket. A jövőben pedig bővíti együttműködéseit a vasúti szolgáltatókkal és megoldásokat keres alternatív szállítási módokra.