Tulipánia ékessége: Keukenhof

Európa virágoskertje: KeukenhofEurópa virágoskertje: Keukenhof

Az egyértelmű: ha Hollandia, akkor tulipán. Ezerféle színben és fajtában! De gondolta volna, hogy a Német-Alföldön van egy olyan hely is, amit Európa virágoskertjének szoktak nevezni? Ez a hely Keukenhof, és idén pont ma nyitja meg a színpompás kertjének kapuit.

Bár a tulipánról úgy beszélünk, mintha mindig az európai kertek ékessége lett volna, a virág eredetileg Ázsiából származik, és a 16. században, amikor az oszmán hadak meghódították a Kárpát-medence jelentős részét, a törökök által került be Európába. Ekkor történt az is, hogy a bécsi udvar megbízásából az isztambuli nagykövet szerzett be hagymákat Törökországból, ami a kor egyik neves botanikusának ajándéka lett.

Nem kellett sokat várni, a tulipántermesztés gyorsan hatalmas üzletág lett a Németalföldön. Olyannyira, hogy területét később tulpomániának is nevezték. Nem véletlenül, hiszen 1629-ben már körülbelül 1000 fajtáját jegyezték a virágnak.

A tulipánhoz kötődik az is, hogy Keukenhof, a világ legnagyobb virágoskertje megtisztelő címével büszkélkedhet. A melletti város neve egyébként, szó szerinti fordításában konyhakertet jelent. A virágoskert elnevezés persze nem véletlen, hiszen összességében 32 hektáros területen fekszik, ahol megközelítőleg 7 millió virághagymát ültetnek el évente.

A kertet 1949-ben nyitották meg, elsősorban azért, hogy a holland és európai őstermelők itt mutathassák be termékeiket. Sajnos csodálatos szépségű parkja a virágzáshoz igazodva, csak rövid ideig van nyitva a virágzás miatt – ezért ha látni szeretnénk ezt a különleges látványt, mindenképpen érdemes ennek fényében tervezni.

Szóval a nyitvatartási időszak március utolsó hetétől, május közepéig tart, hiszen a szépséges kert legfontosabb virága, az a tulipán, amely nemcsak egy szimpla virág, hanem Hollandia egyik fontos jelképének is számít. De az arborétum csodái közé nem csak a tulipánok tartoznak, hanem számos másik virágfaj, többek között orchidea, jácint, illetve nárciszok is.

Az utazók örömére minden évben virágfelvonulást is tartanak, ahol több mint 50 feldíszített kocsi indul, 40 kilométeres útjára, Noordwijk és Haarlem között.

Sági Kilia

Legyél az első hozzászóló "Tulipánia ékessége: Keukenhof" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*