Újabb téli vihar, szükségállapot az Egyesült Államokban

Hóvihar vonul át a 2015. február 17-én kezdődő héten az Egyesült Államok központi területei felől a keleti partvidék felé, mintegy 50 millió amerikai életét megnehezítve. A rendkívüli lehűlés által kísért csapadékzóna február 17-én Missouri, Arkansas, Tennessee, Kentucky, Illinois, Indiana és Ohio államra zúdított havat és ónos esőt. A közelgő ítéletidő miatt Észak-Karolina, Virginia, Mississippi, Georgia, Kentucky államban, valamint Washingtonban szükségállapotot hirdettek ki – tudósít az MTI.

Muriel Bowser, az amerikai főváros polgármestere közölte, hogy kedd reggel, vagyis február 18-án reggel 7 órától rendkívüli intézkedéseket léptet életbe. A súlyos hóhelyzetek esetén a mentőszolgálatok által használt utakon az ott parkoló autók tulajdonosaira 250 dolláros bírságot szab ki az önkormányzat, amit további 100 dolláros elvontatási és napi 20 dolláros tárolási díj tetéz majd.

Washington környékén egyébként 30 centiméternyi hóra számít az amerikai meteorológiai szolgálat. Az időjárási viszonyok miatt több mint 1800 repülőjáratot törtöltek, közülük a legtöbbet Észak-Karolinában és Tennessee-ben. Az utóbbi államban az iskolák és a turisztikai nevezetességek zárva tartottak, köztük a memphisi Graceland, Elvis Presley egykori otthona. Tanítási szünet volt Arkansas-ban is.

Pennsylvania államban, Pittsburghtől mintegy 95 kilométerre délkeletre hétfőn egy 13 tanulót szállító iskolabusz teherautóval ütközött a síkos úton. A balesetben többen megsérültek.

New Yorkban február 17-én, hétfőn mínusz 15 fokot mértek, ami abszolút hidegrekordot jelentett az évnek ezen a napján.

Az időjárási front a várakozások szerint szerdán éri el Bostont, ahol az idei bizonyult minden idők leghavasabb februárjának. A massachusettsi Brightonban egyébként hétfőn egy személy életét vesztette hólapátolás közben. Az államban rabokat rendeltek ki a vasúti sínek letakarításához. Az amerikai keleti partvidéket az előrejelzés szerint csütörtökön vagy pénteken újabb sarkvidéki front éri majd el.

Négy amerikai államban szükségállapotot rendelték el a szélsőséges időjárás miatt, írja a BBC. A keleti parton a rengeteg hó nehezíti a közlekedést, a déli részeken viszont a fagyos utak és a jegesedés miatt leszakadó vezetékek keserítik meg az ottlakók életét. A Tennessee államhoz tartozó Nashville polgármestere már arra kérte a lakosokat, hogy csak nagyon indokolt esetben utazzanak.

Kentucky, Tennessee, Észak-Karolina, Virginia: ebben a négy államban fagytak le az utak február 18-ra, keddre és nehezítik a közlekedést az autópályára bedőlő villanypóznák. Tennessee-ben 50 ezer ember maradt áramszolgáltatás nélkül, Kentucky pedig történetének legdurvább havazását produkálta, a legtöbb helyen 14-38 centiméteres hóréteggel.

Még ennél is durvább a helyzet Tennessee közepén és Észak-Carolina bizonyos részein, ahol másfél centis jégréteg borít mindent. Georgiában, illetve a két Észak- és Dél-Karolinában pedig 200 ezer helyen jeleztek ármakimaradást.

Nincs túl jó helyzetben Boston sem, ahol egy hete már szükségállapotot rendeltek el a másfél méteres hó miatt, de az előrejelzések szerint még pár centi csapadék leeshet a környéken. New Yorkban az iszonyatos hideg okoz komoly gondokat, a fagy miatt megrepedezett vízvezetékek miatt rengeteg intézményt kellett bezárni, köztük egy csillagvizsgálót is. Még a közparkok szökőkútjai is teljesen lefagytak. (Fotó: CBS)

Legyél az első hozzászóló "Újabb téli vihar, szükségállapot az Egyesült Államokban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*