A tavaszi kényeztetés titkai: a masszázsolajtól az okos stresszválaszig

Miközben a tavasz már a kék égről, a napsütésről és a jó időről szól, testünk még csak nehezen feledi a téli hideget. A tavaszi fáradtság a szervezet természetes reakciója az energiatartalékainkat megcsapoló „téli időszámítással”, vagyis a hosszú sötétséggel, napfénytelenséggel, az alvási és boldogsághormonok szezonális lecsökkenésével együtt járó megpróbáltatásokra.

A téli étkezési szokások is hozzájárulnak azzal, hogy a hideg hónapok étrendje a zsírosabb, kalóriadús fogásokról szól, ami törvényszerűen hozzájárul a vitamin- és ásványisó-hiány kialakulásához. Amit még akkor is nehezen tudunk megakadályozni, ha esetleg pénztárcánkat nem kímélve, tudatosan étkezve még a téli időszakban is megpróbálunk több, ilyenkor is hozzáférhető, de többségében kevés napfényt látott és így kevésbé élettel teli gyümölcsöt és zöldséget enni.

A jó hír viszont nemcsak az, hogy a tavasz beköszöntével végre ismét a természet szó szoros értelmében vett gyümölcseit – és zöldségeit – kóstolhatjuk, hanem az is, hogy a rendszeres mozgással magunk is sokat segíthetünk a tavaszi fáradtság leküzdésében.

Nézzük hát, mit is érdemes tenni azért, hogy a tavaszi fáradtságot magunk mögött hagyva, az ébresztőóra után biológiai óránk is minél hamarabb átálljon a nyári időszámításra.

  1. A téli étkezési szokásokkal felhagyva együnk minél több gyümölcsöt, zöldséget és tejterméketkülönösen kefirt és joghurtot –, amelyek gazdag ásványisó-, vitamin- és nyomelemtartalmuk révén segítenek a télen lemerült energiatartalékok pótlásában. Ne feledjük, a legideálisabb a napi többszöri, kis mennyiségű étkezés, ami az emésztés megkönnyítése mellett a szervezet egyenletes energiaellátásához is hozzájárul. A tavaszi átállást pár napos diétával is megsegíthetjük.
  2. Igyunk minél több – legalább napi 2 liter – folyadékot (elsősorban vizet vagy natúr gyümölcs-, illetve zöldséglevet), ami a legjobb oldószer az anyagcsere során és a téli időszakban képződött salak, illetve méreganyagok kiválasztására.
  3. Fizikai állapotunkat figyelembe véve mozogjunk – sétáljunk, kocogjunk, fussunk, ússzunk vagy bringázzunk – minél gyakrabban és minél többet a napfényes, friss levegőn. Már csak azért is, mert miközben vérkeringésünk javul, edzettségi állapotunk megerősödésével erőnk is visszatér. Ritkán hallani, de kimutatott tény: a mozgás amellett, hogy egészséges, örömet is okoz, növeli a boldogságérzetet. A napi mozgás öröméért nem is kell messzire menni, hiszen lakóhelyünk közelében is biztosan találni erre ideális helyszínt, de az igazi kikapcsolódás természetesen az, ha egy kellemes wellness-szálloda kényeztetését élvezve, a napi gondokat magunk mögött hagyva végezzük a testmozgást. Jó tudni, hogy a kutatások szerint annál, aki nem sportol rendszeresen, a könnyed testmozgás hatékonyabb és jótékonyabb, mint az erőteljesebb edzés.
  4. Kényeztessük és frissítsük fel testünket szaunázással. A wellness-szállodák mellett az úszás örömét és a családi vízi élményeket egyaránt garantáló fürdőkben is egyszerre választhatunk már a különféle gőz- és infraszaunák, valamint sókabinok közül, amelyek amellett, hogy segítik a méregtelenítést, felpezsdítik a vérkeringést és erősítik az immunrendszert.
  5. Élvezzük az egész testünket megújító masszázs örömét. A masszázsnak ma már rendkívül sok fajtáját kínálják a wellness- és gyógyszállodák, miközben a népszerű fürdőhelyeken is biztosak lehetünk abban, hogy találunk olyat, amilyet szeretnénk. A kínálat ma már rendkívül széles skálán mozog. A reumás, mozgásszervi panaszokra áldást hozó gyógymasszástól a lazító, frissítő svédmasszázson át az testet lelket ápoló ajurvédikusig, a nyirokkeringést segítő nyirokmasszázstól a megfelelő feltételek mellett a fogyást segítő zsírégetőn át a keleti shiatsu ujjmasszázsig ízlésünk és igényünk szerint választhatjuk ki azt, ami számunkra a legszimpatikusabb.
  6. A szépítő kezelések évszaktól függetlenül segítik a regenerálódást, miközben tavasszal különösen jólesik a teljes testi megújulás érzése. Szépítő hidratálás, az elhalt hámsejtek fizikai vagy kémiai hámlasztása, mélytisztító hatású iszapkezelés, tápláló pakolás, megfiatalító arckezelés, relaxáló kéz- és lábápolás, gyógyító erejű vagy éppen energetizáló kezelés – mind olyan megoldások, amelyek elősegítik a felfrissülést és a megfiatalodást. A szépítő kezelések, éppen úgy, mint a masszázsok, természetesen akkor érik el az elvárt hatást, ha nem egyszeri élményként éljük át, hanem ha kell, kúraszerűen, rendszeres kezeléseken veszünk részt.
  7. A testi feltöltődés mellett mindenképpen gondoljunk a lelki megújulásra is, amihez kiváló módszer a meditáció, a jóga és akár a zenehallgatás is.

Ha nyitottak vagyunk az élményre, a megújulásra, és jól választunk, biztosak lehetünk abban, hogy a stresszhelyzeteket könnyedén kezelve a lehető leghamarabb búcsút inthetünk a tavaszi fáradtságnak.

Meichl Frida

 

 

Legyél az első hozzászóló "A tavaszi kényeztetés titkai: a masszázsolajtól az okos stresszválaszig" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*