Utazás az USA keleti partján: 2. Washington D. C.

A Capitolium az Egyesült Államok Kongresszusa, a szövetségi kormányzat törvényhozó ágának székhelye

Miközben az északkeleti part klasszikus háromszöge az autóval tökéletes csillagtúra-útvonalnak számító Washington–Niagara–New York hármasról szól, jómagam ezúttal a nagy vízesést kihagyva indultam New Yorkból a kulturális értékekre vágyó turisták egyik kedvencének számító amerikai fővárosba, Washington D. C.-be. Ami kényelmes tempóban úgy négy óra autóút, és ezalatt arról is meggyőződhetünk, hogy vége az Amerikában korábban megszokott komótos, egymásnak tiszteletet adó vezetési stílusnak. Mára az újvilágba is beköszöntött a keménykedés az utakon: miközben az előttünk haladók behatárolják a tempót, van, aki hátulról erősködik, és van, aki jobbról előz.

Egy biztos: ha rögtön meg akarjuk szeretni a várost, Washington D. C.-be nem szombat este kell megérkezni. A város kihalt, mint egy zombifilmben, miközben több, jó eséllyel betépett figura rendezettnek jóindulattal sem nevezhető mozgással igyekszik kéregetni, vagy elkerülni az elesést mellettünk, a belváros szívében. A négycsillagos szálloda portása pedig csak arra koncentrál, hogy az 50 dolláros parkolójukba tereljen minket úgy, hogy a városban hétvégén itt ingyen lehet parkolni. Igaz, szabad hely nemigen akad: én is rossz helyre álltam le, aminek 50 dolláros csekk lett a vége…

Az európai nagyvárosokra kicsit hasonlító, gyalogosan is élvezhető belvárossal rendelkező Washington rövid, széles utcái, járdái a hétvégi reggeleken sem telnek meg élettel. Sőt, az egész víkend alatt minden – még a kávézók, éttermek többsége is – zárva van. Mert az itt lakók többsége jól fizetett hivatalnok, akik a külvárosból – netán a diplomaták elegáns kertvárosi negyedéből – vagy a környező településekről jár be dolgozni. Így aztán a hétvégén érdemes igazán megnézni a város nevezetességeit és a maguk tematikájában parádés értékeket felsorakoztató múzeumait, amelyek többségébe ingyenes (!) a belépés. Washington D. C.-ben amúgy a múzeumokkal együtt több mint száz ingyenes, ugyanakkor érdekes látnivaló – emlékmű, kulturális, zenei látnivaló – várja az utazót. Vagy a külvárosban épült bevásárlóközpontokban, mallokban kihasználni, hogy arrafelé a leértékelés fogalma mínusz 50 százaléktól indul. Erre jó alternatíva például a több mint 300 üzletet felsorakoztató, mindennap este fél tízig, vasárnap 7-ig nyitva tartó Tyson Corner Center, amelynek ételudvarában valódi kisvasútról integethetnek a gyerekek.

Kihagyhatatlan látványosságnak számít a Jefferson-emlékmű

Vagy érdemes átmenni a kellemes, vasárnap is nyitva tartó üzleteivel, éttermeivel, kávézóival, macskaköves utcáival, színes sorházaival, szűk utcáival és perfekt tisztaságával igazán trendi egyetemi városrészbe, Georgetownba. Amely arról is nevezetes, hogy a Georgetown Egyetemen diplomázott az Egyesült Államok 42. elnöke, Bill Clinton. A városrész egyébként a marylandi dohánytermesztés fontos helyszíneként – köszönhetően annak, hogy annak idején idáig tudtak felhajózni a füstölnivalóval Európába induló vitorlások – már Washington megalakulása előtt, 1751-től tehetős kereskedőváros volt. Ezt igazolják elegáns épületei is, amelyek közül több még a XVII. században épült. Ezt az előkelőséget őrizte meg és ápolja az utókor azzal, hogy a politikai, szellemi és gazdasági elit tagjai közül többen is itt találtak maguknak otthont valamelyik kastélyszerűen magasodó épületben.

A Capitolium belső kupolája

A metróval jól bejárható Washington DC hétfő reggeltől éled meg igazán, megtelve munkába igyekvő emberekkel, autókkal, kávéházakkal, éttermekkel, üzletekkel. Látnivaló pedig még akkor is marad hétfőre, ha az egész hétvégét múzeumlátogatásra szántuk. Ott van rögtön a törvényhozás ingyenesen látogatható épülete, a Capitol vagy Capitolium, ami a főváros földrajzi központjában álló domb tetején, Capitol Hillen magasodik.

A Fehér Ház – az USA mindenkori elnökének hivatalos lakóhelye és munkahelye

Az amerikai elnökök székhelye, a valójában apró White House, a Fehér Ház, amelynek jelentéktelenebb oldalát a Pennsylvania Avenue-ről egész közelről láthatjuk. De az ikonikus, elnöki lakosztálynak otthont adó, oszlopos félkörívét már csak messzebbről, a vaskordonokon túlról szemlélhetjük. Az épület egyes részei egyébként ma is nyitva állnak a turisták előtt hétköznap 10–12 között.

A 165 méter magas Washington-emlékmű

Nem messze innen a 165 méter magas Washington-emlékmű, amelynek a tetejéről, a kilátóból a legszebb panoráma nyílik a városra, közte a kihagyhatatlan látványosságnak számító Jefferson- és Lincoln-emlékművekre.

A Lincoln-emlékmű

Legjobb ingyenes múzeumok Washington D. C.-ben:

Smithsonian National Museum of Natural History, International Spy Museum, Newseum, National Museum of American History, National Air and Space Museum, National Gallery of Art, National Museum of African American History and Culture, National Geographic Museum, United States Botanic Garden, National Postal Museum, Smithsonian American Art Museum Renwick Gallery, The Smithsonian Institution, Air And Space Museum Albert Einstein Planetarium.

A II. világháborús emlékmű

Szöveg: Érsek M. Zoltán
Fotók: © Courtesy of washington.org

Legyél az első hozzászóló "Utazás az USA keleti partján: 2. Washington D. C." című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*