A világ legmeredekebb drótkötélpályája

Izraelben, az ország északnyugati sarkában, közvetlenül a libanoni határnál, ahol a fehér mészkősziklák egészen a tengerig benyúlnak, találjuk a világ legrövidebb és legmeredekebb drótkötélpályáját, amely a Közel-Kelet egyik természeti csodájához, a Rosh HaNikra barlangokhoz szállítja a látogatókat.

Rosh-Hanikra-The-Cable-Car

A drótkötélpályát 1987-ben a Doppelmayr osztrák családi vállalkozás építette meg

Maga a cél 48 méterrel mélyebben fekszik, és valóban a legrövidebb, legmeredekebb úton érhető el: 60 fokos szögben sprintel a kis drótkötélvasút a mélybe lefelé, összesen 102 m hosszan, meredek, hófehér sziklák szomszédságában és közvetlenül le a tengerhez (kivéve, ha a magasra csapó viharos hullámok miatt néha szünetel az üzemeltetés).

Rosh_HaNikra_3

Az utasok lélegzetvisszafojtva ülnek a 12 fős kabinokban, egyrészt a lebilincselő látvány okán, másrészt az izgalomtól és kicsit a félelemtől is (tériszonyosok előnyben!), noha az egész út csak 2 percig tart

A Rosh HaNikra barlangrendszer drótkötélpályája 1987-ben készült el, és a kabinok egyetlen szál kötélen ingáznak fel és lefelé. Miután a maga nemében legmeredekebb a pályája az egész világon, már egyedül ez is látványosság számba menne. De ez még csak a közlekedési eszköz.

Alig a tenger szintje felett áll a kötélpálya alsó állomása a völgyben. Innen még 400 méteres gyalogos séta vezet a barlangokhoz.

israel_Classical_tour_package_petra_14_days (1)

A kötélpálya alsó állomása a tengernél

A rövid utazás célja: a Kfar Rosh HaNikra-i kibuc fennhatósága alá tartozó tengeri barlang-labirintus bejárása, amely egyébként azóta látogatható, amióta megépült hozzá a drótkötélpálya. Azelőtt a barlangot csak szakképzett búvárok tudták megközelíteni a tenger felől.

Rosh HaNikra tengeri barlangjaiban

Rosh HaNikra tengeri barlangjaiban

Több ezer évvel ezelőtt a víz és a kő összehangolt munkája szinte egyedülálló természeti csodát hozott itt létre: föld alatti rengések ereje okozta a szakadásokat és töréseket a mészkősziklákban, beszivárgott az esővíz, beverődtek a tenger hullámai  így alakultak ki az idők során a finoman ívelt lekerekített barlangok és üregek. Denevérek ezrei tanyáznak itt, ahol éjszakai alvóhelyet találtak maguknak, tengeri  teknősök ássák el tojásaikat a lágy tengerparti homokban, fókák gyülekeznek a parton. Teliholdas éjszakákon megfigyelhetjük azt a ritka természeti színjátékot, ahogy a tojásokból kikelt újszülött tengeri teknős fiókák százai keresik az utat a tenger felé.

1200px-Rosh_Hanikra_in_summer_2011_(2)

A “Rosh haNikra” szó jelentése: sziklabarlangfő

Bár a barlangok már rég ismertek, turisztikai hasznosításuk csak Izrael államának 1948-as megalakulása óta indult meg. Ma a Rosh Hanikra-i kibuc lakói szinte majdnem kizárólag a turizmusból élnek.

1200px-Rosh_Hanikra51

A látogatók a  barlangok körbejárása mellett egy könnyed, izgalmas audiovizuális prezentációból megismerhetik a természeti csoda keletkezését. A szél, a tenger  hullámainak játéka, a változatos színek valamint a kilátás csodás élményt nyújt  és a napnak szinte minden órájában változik.

Leghíresebb lakosuk egyébként Sacha Baron-Cohen színész és rendező volt, akit talán BORAT néven jobban ismer a filmeket kedvelő magyar közönség: egy rövid ideig ugyanis önkéntesként élt és dolgozott itt.

–  K. Strompf –

 

Legyél az első hozzászóló "A világ legmeredekebb drótkötélpályája" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*