Már láthatjuk a 3 hónapos gereza bébit a Nyíregyházi Állatparkban

A ritka majomfaj legifjabb tagja a jó időnek köszönhetően már a külső kifutóval is ismerkedik.

A Közép-Afrika egyenlítői területein élő állatok jellemzői, hogy hófehéren születnek s bundájuk színe több hónap alatt változik a felnőtt egyedekéhez hasonlóvá. A 6 hónapnyi vemhesség után világra jött kölyök, jelenleg fekete és szürke színű, de pár hét múlva már az oldalán és farkán lévő bunda fehér lesz majd. Az oldalán végighúzódó fehér sörény az állat helyváltoztatásában tölt be fontos szerepet, hiszen mikor kitárt végtagokkal s vízszintes testtel ugrik le a magasból, az oldalán lévő zászlószerű szőrgallér csökkenti az esés sebességét.

_DSC2476

A zászlósfarkú gerezák (Colobus guereza guereza) táplálkozásukat tekintve igen különösek, mivel elsősorban leveleket esznek. Ehhez alkalmazkodva gyomruk sokkal inkább a kérődző patásokéhoz hasonlít, mint a többi főemlőséhez ezért állatkerti takarmányozásuk is speciális: sok lombot és magas rosttartalmú zöldséget fogyasztanak.

_DSC2527

Feltűnő megjelenésük 100 évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta; fehér szőrgallérjukat az afrikai törzsek fejdísz készítésre használták, valamint Európában is nagy volt a kereslet bundájuk iránt.

A kis állat születése nem mindennapi esemény, mivel tavaly mindössze 47 utód jött a világra a Föld állatkertjeiben.

 

Legyél az első hozzászóló "Már láthatjuk a 3 hónapos gereza bébit a Nyíregyházi Állatparkban" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*