Pénzbőséget ígér a kormány a hazai turizmusnak

Pénzbőséget ígér a kormány a hazai turizmusnakOrbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmus Summit 2017. című konferenciáján a Művészetek Palotájában 2017. október 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

hirdetés

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia mellé 828 milliárd forint fejlesztési forrást rendelt a kormány – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az első Turizmus Summit 2017 konferencián. A kormányfő szerint az ágazatban 2030-ig 100 ezer új munkahely jöhet létre.

Beszéde elején Orbán emlékeztetett, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökséget bízták meg azzal, hogy tegye Magyarországot az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb hellyé az utazók körében. „Az új turisztikai struktúrák terveit 2016 végén be is betonoztuk, külön törvényben kijelöltük azokat a községeket, amelyeknek kiemelt szerepet szánunk, és lefektettük azokat a területeket is, amelyeket fejleszteni akarunk.” – fogalmazott. Hangsúlyozta azonban, hogy a fejlődéshez mindenekelőtt pénzt kellett „beletenni” a rendszerbe.

– Az ugyanis nem volt megengedhető, hogy a turizmus legyen a magyar gazdaság egyik leginkább tőkehiányos ágazata. 2010-ben még csak 2,6 milliárd forintot biztosított a költségvetés közvetlenül a turizmus fejlesztésére. Idén már összesen 21 milliárd forint van erre. 2018-ban több mint 53 milliárd forint áll majd rendelkezésünkre. A fejlesztési források pedig további 100 milliárdokat jelentenek majd. A Kisfaludy-programban a vidéki szálláshelyek bővülnek, kiépül a családbarát magyar turizmus is. Egy olyan fejlesztési tervet hirdettünk meg, ami lehetővé teszi, hogy minél több olyan hely legyen Magyarországon, ahol a család mindegyik generációja, a kisgyerekektől a nagyszülőkig megtalálhatja a neki megfelelőt – mondta a miniszterelnök. Aki elismerte, hogy a turizmus, teljesítményéhez képest eddig mostohán kezelt ágazat volt, ami pont rímelt az Európai Parlament közelmúltban tartott turisztikai csúcstalálkozóján elhangzottakra, ahol Antonio Tajani az EP elnöke is pont azt mondta: az Európai Unió munkahelyeinek és GDP-jének 10 százalékát adó ágazatot a jövőben méltó helyén kell kezelni.

A kormányfő beszélt arról is, hogy Magyarország minden szegletét be akarják vonni a turizmusba. „Úgy látszik, hogy a magyar turizmus megállíthatatlan lesz. Soha ennyi embert, és pénzt nem mozgatott még meg itt az elmúlt években.”

Szerinte már 2016 is rekord év volt, és úgy látja, hogy „a 2017-es eredmények még az előző évet is megfejelték”. Orbán Viktor ezután eredményeket sorolt:

  • 2010-hez képest a vendégek száma 50 százalékkal nőtt
  • a kereskedelmi szálláshelyek 110 százalékkal bővültek
  • 2010-ben 5,6 millió vendég szállt meg magyarországi szállodákban, 2016-ban több mint 8,4 millió
  • 2010-ben 900 szálloda és 123.000 szállodai férőhely volt az országban, 2016-ban már 1900 szálloda és 150.000 férőhely volt
  • az ágazat 360.000 embernek ad munkát

A jövőről szólva úgy vélekedett: „Elemeztük a helyzetet, és látjuk, hogy megfordult a széljárás, egyre erősebben keleti irányból fúj a szél. A legtöbb turista Kínából és Dél-kelet- Ázsiából, valamint Indiából érkezik Európába. És várhatóan, jó ideig nem változik a szél iránya, de az intenzitása egyre erősebb lesz. A következő években több millió turistára számíthatunk a Keleti területről.”

Orbán Viktor említést tett a veszélyekről, konfliktusokról is. „Európából egyre több helyről érkeznek olyan hírek, hogy a helyieknek elege van a turistákból. Velencében vagy Barcelonában tüntetnek a turisták ellen, sőt valahol már önvédelmi csoportokat is szerveztek. A tömegturizmus konfliktusokat is szül. Ezekre is fel kell készülni Magyarországnak. És van egy másik veszélyforrás is, ez pedig a nemzetközi terrorizmus. A terroristák keresik azokat a helyeket, ahol a legegyszerűbb eszközökkel, a lehető legtöbb embert képesek megcélozni.”

Orbán szerint „a rendrakás és alapozás után eljött a megfontolt és tudatos építkezés ideje.” A 2030-ig szóló turisztikai stratégiáról szólva konkrét célokat említett:

  • 2030-ig a magyar turizmus GDP-je 10 százalékról 16 százalékra nő
  • A turizmusban dolgozók száma 2030-ig a mostani 360.000 főről ugorjon 450.000-re, vagyis, hozzávetőlegesen 100.000 új munkahelyet vár a szektorokban.
Pénzbőséget ígér a kormány a hazai turizmusnak

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Turisztikai Ügynökség Turizmus Summit 2017. című konferenciáján a Művészetek Palotájában 2017. október 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

„Azok a programok részesülnek a stratégia mellé rendelt 828 milliárd forintos fejlesztési korlátból, amely hasznos a stratégiában megfogalmazott célokhoz.” – jelentette ki Orbán Viktor. A helyszínekről szólva kifejtette, hogy „a nemzet fővárosa nélkül nem lehet sikeres Magyarország.”: „Budapest több, mint egy város, Európa és a világ utazóinak szemében is egy fogalom. Rengeteg embert vonz, Óperencián innen és túl. 2010-ben még csak 2,5 millióan látogattak el Budapestre, tavaly már 3,7 millió turista jött hozzánk, ami azt jelenti, hogy hat év alatt 45 százalékkal ugrott meg ez a szám.”

 

Mint kifejtette, Budapestet a kormány nem hagyja magára, de gyorsan hozzátette: „Az is igaz, ezt falusi emberként teljes bizonyossággal állíthatom, hogy nem állhatunk egy lábon, mert aki egy lábon áll, azt könnyen földönthetik. A turisztika akkor lesz igazán erős, ha ezer lábon áll. Főleg most, amikor a nagyvárosok mellett, világszerte egyre népszerűbbek a természet közeli helyek. Szakemberek előrejelzései szerint 10-15 éven belül éppen annyi ember lesz kíváncsi a természet értékeire, a vidékre, mint ahányan a városokra.”

A kormányfő szerint a kabinetet alapvetően három stratégia vezeti majd:

  • a sportturizmus
  • a kulturális turizmus
  • az egészségturizmust

A miniszter végezetül szólt arról is, hogy a jövőben a belföldi turizmus erősödhet jelentősen, de közben a V4 országok közös stratégiát fogadtak el arról, hogy az Egyesült Államokban, Oroszországban, orosz utódállamokban, Dél-Koreában, Latin-Amerikában, Indiában, Kínában, és Délkelet-Ázsiában közös régiós kampányt folytatnak. Orbán Viktor kijelentette: az új stratégiával jó esély van arra, hogy Magyarország elfoglalja méltó helyét a világ turisztikai térképén.

-émz-

Legyél az első hozzászóló "Pénzbőséget ígér a kormány a hazai turizmusnak" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*