A csillagok útján a Bükkben

Fotók: Bükki Csillagda Facebook-oldala

Tavaly tavasszal nyílt meg a Bükki Csillagda, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csillagászati és természetismereti látogatóközpontja a Bükki Nemzeti Park szívében, Répáshuta mellett. A táj már önmagában is megér egy kirándulást, de az igazi csodát természetesen a csillagok világába vezető, nem is annyira képzeletbeli út jelenti.

Fényszennyezés-mentes terület – mondják azokra a helyekre, amelyekről mindenféle idegen fény zavaró hatása nélkül, háborítatlanul nézhetjük a csillagokat. A Zselic és a Hortobágy után, 2017-ben így érdemelte ki a csillagoségbolt-park címet a Bükki Csillagda környéke, ahonnan tiszta éjszakákon akár háromezer csillagot is megszámlálhatunk szabad szemmel. A legmodernebb technológiával felszerelt intézmény ezt a csodás távoli világot hozza még közelebb a látogatóhoz.

A Bükki Csillagda ráadásul messze többet ad annál, hogy egy különleges távcsővel testközelbe hozhatjuk a messzi csillagokat. A kiállító-terembe lépve a messzi távolból vethetünk pillantást a galaxisunkra, a Tejútrendszerre, miközben megismerhetjük mindennek a születését is. Közelebbről is szemügyre vehetjük a Naprendszert és annak központi csillagát, magát a Napot, amelyhez kötődően számtalan izgalmas információhoz is juthatunk még, megismerve például a bolygók mozgásán alapuló időszámítás kialakulását is. Itt látható Magyarország legnagyobb meteorit-kiállítása is, ahol nemcsak nagyítóval vehetjük szemügyre az űrből származó különleges tárgyakat, hanem akár a kezünkkel is megtapinthatjuk azokat.

A Csillagda másik attrakciója a terasz melletti 6,7 méter átmérőjű kupola: az Ausztráliából származó forgatható tetőszerkezet a legnagyobb, sorozatban gyártott kupolának számít. A kupolából egy nyitható ablakon át, a több, mint száz kiló súlyú precíz távcsővel tekinthetünk az égre, miközben az építmény többféle távcsőnek is biztonságos elhelyezést nyújt, amelyek közül az egyik, hihetetlen látványt garantálva, még a Nap biztonságos megfigyelésére is alkalmas. Semmiképpen nem szabad kihagyni az éjszakai égbolt vizsgálatára hívó 61 cm-es tükrös távcső kipróbálását sem, aminek használatára az előre meghirdetett, 3 órás éjszakai programok keretében nyílik lehetőség. A kupola a belépőjegyen feltüntetett időpontban, a maximum 30 perces látogatási idő alatt, irányított szakvezetéssel tekinthető meg. Miközben nappal a különleges naptávcsővel biztonságosan szemlélhető a Napot, éjszaka – a derült idő függvényében –a csillagokat, bolygókat figyelhetjük meg közelebbről. Felhős idő esetén alternatív programokkal várják a látogatókat.

A Csillagda egy olyan, 50 férőhelyes teremmel is rendelkezik, amelynek döntött foteljeiből maximális kényelemben nézhetünk fel arra a 8 méter átmérőjű, kupola alakú felületre, ahol a legjobb kép- és hangminőség mellett élvezhetjük a csillagos égbolt látványát, vagy azt a teljes kupolát betöltő „fulldome” filmet nézzük, amely egy speciális szemüvegen át, akár 3D-ben is megtekinthető. Emellett egy speciális 3D-s VR-szemüveg és egy velünk együtt mozgó platform révén, akár még űrsétát is tehetünk a Holdon, vagy netán végig száguldhatunk a Mars egyik kanyonján, vagy maradhatunk is a földön, ahol egy valósághű élmény keretében, a Bükk-fennsík felett hajthatunk végre sárkányrepülést.

A leghosszabb program a  planetáriumhoz kötődik, ahol a kontinens egyik legnagyobb, 8 méter átmérőjű kupoláján át tekinthetjük meg az égbolt különleges csodáit: a több mint 100 négyzetméter nagyságú felületre kivetített látványt négy, egyszerre üzemelő lézerprojektor biztosítja, 4K minőségben, miközben az összhatást a legmagasabb hangminőséget garantáló Dolby Digital hangrendszer teszi tökéletessé.

A látogatás előtt érdemes online jegyet vásárolni honlapjukon (www.bukkicsillagda.hu), amivel bebiztosíthatjuk helyünket a Bükki Csillagda programjaira, ugyanis a nagy népszerűségének köszönhetően a helyszínen már nem minden esetben lehet jegyet váltani a mindhárom attrakciót magába foglaló komplex programra.

Kocsis Erika