Beatles-múzeum nyílik Egerben

Egri Road néven – mely a zenekar híres Abbey Road című albumára utal – nyílik az állandó tárlat a Hotel Korona Eger szálloda épületében. A kiállítás anyaga Peterdi Gábor és Molnár Gábor, a Halhatatlan Beatles című könyv szerzőjének gyűjteményét öleli fel. Ők ketten már évtizedek óta gyűjtik a Beatleshez kapcsolódó hangzóanyagokat és relikviákat, ezeknek ad méltó helyet a Hotel Korona Eger.
Molnár Gábor a hatvanas évek végétől napjainkig több száz lemezhez, DVD-hez és egyéb Beatles-emlékhez jutott hozzá, míg Peterdi Gábornak 1978 óta a hang- és videoanyagok mellett számos értékes tárgyi relikviát, könyvtárnyi szakirodalmat és korabeli kiadványt sikerült megszereznie.

A kiállítást Eger patinás belvárosában, a Csiky Sándor 30-32. szám alatt, a Hotel Korona Eger termeiben, illetve a pincéjében alakítják ki, s a szervezők a kornak megfelelő technikai színvonalon szeretnék végigvezetni a látogatót a zenekar történetén. A pincehelyiségben rövid, filmes bevezető után kronológiai sorrendben, multimédiás falak alkalmazásával mutatják majd be a Beatles történetét. Filmrészletek, korabeli híradók, interjúk, koncertfelvételek lesznek gombnyomásra megtekinthetők, illetve fejhallgatón keresztül hallgathat majd bele a látogató a zenekar műveibe. A vitrinekben korabeli sajtótermékek, ruhadarabok, makettek, limitált kiadások, ritkaságok kerülnek elhelyezésre. Bábuk, poszterek, zászlók, fali grafikák, a zenekar hangszereinek pontos mása, a Sárga tengeralattjáróba való bepillantás, a Bors Őrmester-lemez monumentális megjelenítése, játékok és élményfotózás varázsolja majd vissza a látogatót a legendás hatvanas évekbe. Hasonló múzeum jelenleg Liverpoolban, Halléban, illetve Buenos Airesben található. Az a cél, hogy a gyűjtemény az adottságokhoz mérten versenytársa, egyben partnere is legyen ezeknek a tárlatoknak.

A későbbiekben a szervezők szeretnék a fenti múzeumokkal szorosra fűzni a kapcsolatot, és időszakos kiállításokra bérbe venni egyes tárgyakat. A tervek között szerepel a hatvanas évekhez, illetve a zenekarhoz kötődő személyek vendégül látása, koncertek, angol nyelvű Beatles-kvízek, városi események szervezése is.

Legyél az első hozzászóló "Beatles-múzeum nyílik Egerben" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*