Toulouse-i lövöldözés – öszefoglaló

 A 24 éves és Mohammed Merahot előző nap titkosszolgálati eszközökkel megszerzett információk és a rendőri nyomozás segítségével sikerült azonosítani – közölte a rendőrség.

    A Le Point című hetilap internetes oldala azt írta, hogy a feltételezett merénylő karosszérialakatos. A napokban többször látták egy gyorsan hajtó fehér kisteherautó volánja mögött, valamint egy szomszédos labdarúgópályán imádkozás közben, s ezek a jelek nyugtalanították a lakókat. Más tanúk viszont arról számoltak be, hogy a múlt hétvégén előzékenyen segített egy költözésnél a házban. Bátyja, a 27 éves Abdelkader Merah – akit reggel őrizetbe vett a rendőrség – az építőiparban dolgozik. Mohamed 2010-ben jelentkezett az idegenlégióba, de nem vették fel. A harmadik, legfiatalabb fiútestvérnek bátyjaival ellentétben soha nem volt dolga a rendőrséggel – írt a Le Point.fr.

    Abdelkader mellett a gyanúsított anyját és élettársát is őrizetbe vették Toulouse-ban.

    A nyomozók szerint a gyanúsítottat 2010 végén köztörvényes bűncselekmények gyanújával az afganisztáni Kandahárban egyszer már letartoztatták. Claude Guéant francia belügyminiszter azt mondta: a feltételezett tettes leginkább az al-Kaida terrorszervezethez fűződő kapcsolatáról beszél, a szalafizmus mozgalmához (radikális iszlám) és a dzsihádizmushoz kapcsolható, s többször járt Afganisztán és Pakisztán határvidékén. A rendőrség “legfőbb gondja” jelenleg, hogy élve fogja el a feltételezett tettest – tette hozzá a miniszter.

    A francia elnök szerint a terrorizmusnak nem fog sikerülni, hogy megtörje a nemzeti közösséget. Nicolas Sarkozy azelőtt beszélt élő adásban a francia televíziókban, hogy elindult Toulouse-ba. “Nem engedhetünk sem (az iszlám vallás és a merénylő közötti) összemosásoknak, sem a bosszúnak” – fogalmazott rövid megszólalásában a köztársasági elnök, miután fogadta hivatalában Franciaország legfőbb vallási vezetőit. “Azért találkoztam a zsidó közösség és a muzulmán vallás képviselőivel, hogy bebizonyítsuk, a terrorizmusnak nem fog sikerülni, hogy megtörje nemzeti közösségünket” – hangsúlyozta Sarkozy. 

    Végső nyugalomra helyezték szerdán a toulouse-i lövöldözésben megölt három zsidó gyermeket és egy rabbit Jeruzsálem legnagyobb zsidó temetőjében.

    A 30 éves Jonathan Sandler és két kisfia, az ötéves Arieh és a négyéves Gabriel, valamint a hétéves Myriam Monsonego holttestét szállító repülőgép szerda hajnalban érkezett meg Tel-Aviv nemzetközi repülőterére, ahonnan azonnal Jeruzsálembe vitték tovább az áldozatok földi maradványait.

    Az áldozatoktól – akik francia-izraeli kettős állampolgárok – a párizsi Roissy repülőtéren Sarkozy államfő és Francois Fillon miniszterelnök zárt körű megemlékezésen búcsúzott. A holttesteket Alain Juppé külügyminiszter és a hozzátartozók kísérték tovább Izraelbe.

    A Jeruzsálem nyugati részén fekvő temető, Har-Hamenuhót egy 750 méter magas hegyen terül el. A délelőtt tíz órakor megkezdődött szertartáson több ezren vettek részt, köztük Juppé, az áldozatok Franciaországban élő hozzátartozói, a franciaajkú izraeli közösség számos képviselője, Izrael szefárd főrabbija, Jeruzsálem polgármestere, valamint az izraeli parlament elnöke és a belügyminiszter. 

    Reuven Rivlin, a kneszet elnöke beszédében kiemelte, hogy “egész Izrael elítéli ezt a gyűlöletes gyilkosságot”. 

    Az izraeli hatóságok kedden elégedetten nyilatkoztak a gyilkos felkutatására tett francia erőfeszítésekről, miközben az izraeli kommentátorok nyugtalanságuknak adtak hangot az Európában kialakult antiszemita légkör miatt. 

    Juppé megbeszélést folytatott Simon Peresz izraeli elnökkel Jeruzsálemben még a temetés előtt, s arról biztosította vendéglátóját, hogy Izrael számíthat Franciaországra az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

forrás: MTI

Legyél az első hozzászóló "Toulouse-i lövöldözés – öszefoglaló" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*