Izrael: szavakban és képekben

Izrael, a turizmus helyzete, a biztonságos repülés és egy csodálatos fotóbemutató állt a középpontban azon a 2015. november 26-i média- és trade-reggelin, melyet a Budapest Airport rendezett a magyar fővárosban, a Mazel Tov étteremben.

Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete rövid angol nyelvű köszöntőjében és előadásában
azt hangsúlyozta, hogy országa továbbra is várja a világ turistáit, így a magyarokat is, annak ellenére, hogy a világ médiáiban mostanában gyakrabban esik szó országáról, egyedi erőszakos cselekmények kapcsán. Való igaz – jegyezte meg –, hogy az utóbbi időszakban előfordultak olyan sajnálatos késelések, melyeket felkaptak a hírügynökségek, ezek azonban egyedi jelenségnek számítanak. Hangoztatta, hogy az utcákon több katonát is látni, mindez azonban a biztonság érdekében történik. Üdvözölte, hogy Tel-Aviv és Budapest között a repülőjáratok nagyon jó kihasználtsággal működnek. Izraelből háromszor-négyszer annyian érkeznek Magyarországra, mint ahányan innen indulnak útra Tel-Avivba, ezért is biztatta az utazási irodák képviselőit, hogy az eddiginél is alaposabban hívják fel a figyelmet országa szépségére, gazdagságára, egzotikusságára.

A Holt-tenger a gyógyulni vágyókat is várja –  hangoztatta Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete

Nemcsak a gazdag vallási, történelmi emlékek – és főleg Eilaton, a Vörös-tenger partján a pihenési lehetőségek – várják a turistákat, hanem a Holt-tenger vize gyógyulási lehetőséget is kínál – hangoztatta. Megemlítette, hogy a mostani sajnálatos nyugat-európai események némi változást hoztak a turizmusban is: Nyugat-Európa helyett inkább a közép-kelet európai térség iránt nőtt meg az izraeli turisták érdeklődése.

Váradi János, az EL AL magyarországi igazgatója: az UP az EL AL brandje, nem fapados légitársaság

Kam Jandu, a Budapest Airport kereskedelmi igazgatójának üdvözlő szavai után Váradi János, az EL AL magyarországi igazgatója számolt be a légitársaság és sikeres új brandje, az UP eredményeiről. Örömmel szólt be arról, hogy nyáron heti tíz-tizenkét, télen nyolc járatuk repül a Budapest–Tel-Aviv útvonalon, naponta 360 üléssel tudják fogadni az utazókat. Gépeik telítettsége pedig meghaladja a kilencven százalékot. Büszkén említette meg, hogy a Budapest Airporton megforduló utasok szavazatai alapján negyvenkét légitársaság közül az EL AL a hatodik legnépszerűbb társaság lett. Kiemelte, hogy az UP az EL AL brandje, és nem tévesztendő össze a fapados társaságokkal, s hangsúlyozta: az EL AL változatlanul a világ egyik legbiztonságosabb társasága. Ennek kapcsán megjegyezte: tisztában vannak azzal, hogy a biztonság pénzbe kerül, ennek bizonysága, hogy Ferihegyen az elmúlt évben is további százmillió forintokat költöttek arra, hogy még biztonságosabbá tegyék járataikat. 

Dési János mint fotográfus, alkotofolyamat közben

Ezt követően Dési János tartott fotóvetítéssel egybekötött izraeli élménybeszámolót. A kiváló újságíróról kiderült, hogy egyben remek fotográfus is, aki érzékeny szemmel járja a világot. Nemcsak a legfőbb nevezetességeket keresi fel, hanem barangol az utcákon, tereken is, ahol észreveszi a mindennapi élet apró pillanatait, örömeit, a hétköznapi emberek érzékeny arckifejezéseit, legyenek azok gyermekek vagy idősek, árusok vagy vevők egyik kedvenc helyszínén, a piacon. Látogatásai során mindig felkeresi a Siratófalat, ahol a turistáktól az ortodoxokig megannyi ember teszi tiszteletét – olykor épp Dési János érzékeny kamerája előtt. Az újságíró 2015. november derekán érkezett vissza utolsó látogatásáról, így friss tapasztalatairól is be tudott számolni. Mint mondta, változatlanul tele vannak a kávézók, az éttermek, az utcák, és ugyan valóban több rendőrt, fegyveres katonát lehet látni az utcákon, a közintézmények, a nevezetességek közelében, de ettől az élet még ugyanúgy megy tovább, mint annak előtte.

Falus Tamás
 

Legyél az első hozzászóló "Izrael: szavakban és képekben" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*