Kis kávé-gyorstanfolyam Olaszországba indulóknak

Egy igazi olasz cappuccino

Tulajdonképpen hogy kell Bella Itáliában helyesen kávézni? Reggel két nagy csésze filteres kávé és délután egy nagy cappuccino a tortához, mint Németországban? Vagy már szinte tea-állagúként, mint az USA-ban? Vagy reggel éhgyomorra cigivel, jó magyar szokás szerint (és ezt napközben még többször megismételni)? Felejtsük el minden eddigi szokásunkat! Következik egy kis olasz kávétanfolyam.

Az olaszok bárhol és bármikor kávéznak, a kávéfajták palettája végtelen, és mindenkinek megvan a saját módszere a tökéletes kávéhoz

Az olaszok bárhol és bármikor kávéznak, a kávéfajták palettája végtelen, és mindenkinek megvan a saját módszere a tökéletes kávéhoz

Az „espresso” szó (melynek magyar megfelelője az eszpresszó és a presszókávé) ugyan gyönyörűen hangzik olaszul, de egyetlen olasz nem ejtené ki soha a száján – legalább is nem akkor, amikor kávéról van szó. Ha egy magyar turista Olaszországban egy jó kis csésze otthon megszokott “fekete cseppfolyós mérget” szeretne inni, akkor rendeljen csak egyszerűen egy „caffé-t”, és máris hozzák a vágyott otthoni presszókávét.

Az igazi olasz caffé

Az igazi olasz presszókévé: a caffé

Az olaszok mind nappal, mind éjjel, a nap minden szakában isszák a caffé-jukat – világosít fel bennünket az ENIT, az Olasz Turisztikai Központ. Bárokban az is gyakori, hogy a rövid, de intenzív élvezetért nem is ül le az olasz kávéfogyasztó ezért külön egy asztalhoz, hanem csak lazán megissza a caffé-ját a pultnál, vált néhány szót a körülötte lévőkkel, majd elegánsan távozik.

A mára már az egész világon természetessé vált rituális készítési módot, mely szerint forró vizet magas nyomáson átvezetünk a sötétre pörkölt kávészemekből finomra őrölt poron keresztül, anno Milánóban találták fel 1900 körül. Aki szereti, ha a caffé-ján van egy kevéske tejhab is, akkor Caffé Macchiato-t (lefordítva: „foltos kávét”) rendel magának, ami úgy néz ki, mint egy mini-cappuccino.

Caffé macchiatio - a foltos kávé

Caffé Macchiatio – a foltos kávé

Aki normál nagyságú Cappuccino-t rendel magának, az ő csészéjébe is először caffé kerül, hozzá pedig a forró felvert tej és tejhab. Az olaszok Cappuccino-t szokás szerint csak a reggeli órákban fogyasztanak a könnyű reggelihez, de nem éhgyomorra, hanem egy cornetto-val, ami egy édes kifli, ismertebb gasztronómiai nevén úgy is mondhatjuk, hogy croissant. Ebédidő után egy rendes olasz már általában nem iszik Cappuccino-t, különösen nem az étkezés legvégén.

Egy igazi olasz reggeli: cappuccino e cornetto

Egy igazi olasz reggeli: Cappuccino e cornetto

És mi van pl. a Németországban „normálisnak” számító filteres kávéval? „Olaszországban nem isznak ilyesmit” – világosít fel bennünket újfent az ENIT. – „Bár vannak szállodák, akik szerepeltetik a kínálatukban a filteres kávét is, mert rendszeresen sok külföldi vendégük van”.  A filteres kávénak talán legközelebbi ottani rokona a Caffé Americano, amit Olaszországban boldogan megisznak az amerikaiak és a németek is (igaz, ezt ott a presszókávé forró vízzel történő erőteljes felhígításával készítik).

Caffé americano - a hosszú fekete

Caffé Americano – a hosszú fekete

Ezen kívül még lehet Caffé Lungo-t is rendelni, ami ugyancsak presszókávé, de dupla adag vízzel.

Caffé lungo - a hosszú presszó

Caffé Lungo – a hosszú presszó

Latte Macchiato-t lehet ugyan kapni Olaszországban, de ez a fajta „foltos tej” ott nem annyira népszerű, mint ahogy hiszik külföldön, ahol sokkal jobban elterjedt. Ez a kávéféleség úgy készül, hogy a forró tejet egy dupla presszókávéval keverik össze, néha rétegenként.

Az olaszok a forró nyári hónapokban szívesen isznak egy-egy Caffé Shakerato-t is (jelentése: „rázott kávé”). A presszókávéba jégkockákat dobálnak, és megcukrozzák, aztán egy koktélkeverőben addig rázzák, amíg teljesen habos nem lesz. Általában koktélpohárban vagy borospohárban szolgálják fel, és  ki-ki ízlése szerint „dúsíthatja” még tejszínhabbal, csokiszósszal vagy akár egy nyeletnyi Grappával.

Forró napokra egy hűsítő csoda: Caffé Shakerato

Forró napokra egy hűsítő csoda: Caffé Shakerato

Nos, ezek után most már lehet kezdeni a bőröndök pakolását, és irány a napfényes Itália!

– K. Strompf –

 

Legyél az első hozzászóló "Kis kávé-gyorstanfolyam Olaszországba indulóknak" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*