Jachtálom a Lexustól: 900 lóerős fényűzés

Nem csak az autókhoz, hanem a jachtokhoz is nagyon ért a Lexus. A prémiumkategóriás kocsikat gyártó japán márka ugyanis tanulmányt készített arról, milyen lenne egy Lexus, ha nem keréken gördülne, hanem a vízen siklana: az eredmény mellbevágó.

Érdekes projektbe fogott a Lexus: a formai és technológiai újításairól is híres japán gyártó ugyanis úgy döntött, egy tanulmány erejéig belevág a hajóépítésébe. A cél az volt, hogy egy luxusjachttal tegyék még kifejezőbbé, érthetőbbé azt, hogy a márka szerint mit jelent a Lexus életstílus. A hat-nyolcszemélyes, két nagy teljesítményű Lexus V8-as motorral hajtott, modern stílusú és könnyen vezethető nyitott sportjacht megalkotásával a japán Toyota Cityben működő Lexus Formatervezési Központot bízták meg. Gőzerővel dolgoztak, és az idén a floridai Miami Beachen, a Biscayne-öbölben fekvő Di Lido szigeten már le is leplezték a Lexus Sport Yacht néven bemutatott tanulmányt.

„A Lexus Sport Yacht tanulmány révén kipróbálhattuk, hogyan ültethető át a Lexus formanyelve egy hajóba.”- fogalmazott Yoshihiro Sawa, a Lexus International ügyvezető alelnöke.

A majd13 méter hosszú Lexus Sport Yacht tanulmány fedélzete és külső héjazata törésvonal nélkül öleli körül a belső szerkezetet. Minden elem kézzel szőtt karbonszövettel megerősített kétkomponensű epoxigyantából készült. A hajó vízvonal alatti része lépcsőzetes kialakítású, ami csökkenti a közegellenállást, és nagy sebességnél kiegyensúlyozottabb vezethetőséget biztosít. A tanulmányt két 5,0 literes V8-as benzinmotor hajtja, amelyek alapja ugyanaz az erőforrás, amely az RC F kupéban, a GS F sportszedánban és az új LC 500 luxuslimuzinban is működik. Mindkét motor teljesítménye meghaladja a 446 lóerőt, így a jacht akár 43 csomós (79 km/órás) sebességgel is száguldhat.

A kapitány egy színes érintőképernyős panelről kezelheti és ellenőrizheti a fedélzeti rendszereket; ezeken a képernyőkön jelennek meg a műholdas navigáció, a digitális diagramok, a felszíni radar, a víz alatti szonár, a világítás és a szórakoztató rendszerek információi.

A kapitány ülése motorosan állítható, és a kartámaszok kihajthatók, hogy mindkét oldalról könnyű legyen beülni. Az első utaskabinban luxuskivitelű Lexus bőr-, fa- és üvegburkolatok teremtenek hívogató hangulatot. A kényelemről hatszemélyes, kanapé-stílusú ülés, asztal és klímaberendezés gondoskodik.

A kabinban kétégős tűzhely, mosogató és beépített hűtőszekrény található, és még a zuhanyrózsa is hibátlan kidolgozással készült. A beépített audio-video szórakoztató rendszer 4G Wi-Fi-vel működik. A hangrendszer révén szinte koncerttermi élményt ad a kajüt.

Legyél az első hozzászóló "Jachtálom a Lexustól: 900 lóerős fényűzés" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*