Nagy renoválás a Buckingham-palotában

2017 áprilisától indul Londonban a nagy 10 éves renoválási mamutprojekt: a 775 szobás Buckingham-palota építkezési terület lesz. Valóban kiérdemelt már egy alapos karbantartást, ami után még több turista látogathatja majd a palota termeit.

A London szívében álló Buckingham-palota kívülről ugyan teljes pompájában sugárzik még, de belső falain már itt-ott erősen hámlik le a vakolat. Az elektromos vezetékeket, fűtési csöveket, vízvezetékeket – mindent fel kell újítani. II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg otthonában idén áprilistól a kőművesek, szerelők és egyéb szakiparosok veszik át a hatalmat egészen 2027-ig. Az átalakítás költségei 369 millió fontot tesznek ki (kb. 430 millió euró), finanszírozói pedig az angol adófizetők.

Royal-Collection

A királynő az év egyharmad részét szokta itt tölteni, külföldi hivatalos állami vendégeket fogad, művészeket tüntet ki és kerti partikat rendez. Évente tízezreket köszöntenek a történelmi épületben, amely 1837 óta a brit királyok hivatalos székhelye. Mindehhez hozzá kell adnunk még a megszámlálhatatlanul sok turistát is, mivel a palota egy része nyilvánosan is látogatható, és ettől azért mindig rendesen csörög a kassza.

A PALOTA MÁR KISSÉ ELHASZNÁLÓDOTT

A királyi falak között könnyen el lehet tévedni. Az impozáns épületnek összesen 775 szobája van, ebből 53 hálószoba a királyi család és vendégei számára, valamint 78 fürdőszoba és 92 irodahelyiség. Egyedül az elektromos vezetékrendszer – amelyhez már vagy 60 éve nem nyúltak – 160 km hosszúságban kígyózik a palota széltében-hosszában. Az épület időnként már olyan állapotban is volt, hogy a személyzetnek vödörben kellett felfognia a fentről lefolydogáló vizet a műkincsek védelmében.

img

Amikor tavaly egy vízvezeték szerelő iparos éppen a királynő privát WC-jének reparálásán ügyködött, eközben az egész apparát komplett kidőlt a falból, pontosan rá a szegény mesterre (túlélte!) – amint erről a The Guardian brit újság is beszámolt. Néhány évvel ezelőtt pedig a régi külső homlokzat egy nagyobb darabja olyan szerencsétlenül tört le, hogy hajszál híján majdnem beletrafált a királyi járműflotta egyik épületes hintajába.

ÁPRILISTÓL STARTOL A MUNKA

A brit kormány közleménye szerint, ha nem kezdik el időben a renoválást, esetleges tűz- és vízkárok formájában komoly veszély fenyegetné az épületet. Mint ahogy 1992-ben már volt is rá példa a Windsori kastélyban, ahol olyan tomboló tűz pusztított, hogy csak 9 órával később sikerült a tűztengert megfékezni, és öt évükbe került az újraépítés. Ha egy hasonló tűzeset történne a Buckingham-palotának csak egyetlen szárnyában is, az legalább 250 millió fontba fájna az adófizetőknek.

A TURISTÁK TALÁN “VISSZAHOZZÁK”  MAJD A KÖLTSÉGBEFEKTETÉST

A renoválás ugyan meglehetősen sokba kerül, mint ahogyan ezt Tony Johnstone-Burt, a királyi udvartartás főnöke is hangsúlyozta, ám mindez az adófizetők érdekében is történik, mert még mindig olcsóbb a megelőzés, mint ha megtörténik a baj. A magas költségek pedig úgyis visszafolynak majd a királyi kasszába, miután az újjáépítést követően még több turista hömpölyög majd a királyi folyosókon.

A királynő mindenesetre végig benn maradhat a palotában a renoválás idejére is, sőt az állami fogadások és egyéb rendezvények is zökkenőmentesen folytatódhatnak a szakaszos renoválásnak köszönhetően. Mindössze a biztonsági intézkedéseket fogják még jobban megszigorítani, nehogy holmi tüntetők hébe-hóba felmásszanak a tetőre.

MÁS LONDONI TURISZTIKAI LÁTVÁNYOSSÁGOK RENOVÁLÁSÁRA IS SOR FOG KERÜLNI

Houses_of_Parliament,_London_(7654658782)

Az angol Parlament és a Big Ben is hasonló renoválási munkák elé néz, mivel töméntelen mennyiségű csövet ki kell cserélni, és az egészséget veszélyeztető azbesztet is el kell távolítani az épületből. A várható költség több milliárd euró, az átépítés időtartama: 30 év lesz. Több mint valószínű azonban, hogy a parlamenti ülések nem folytathatódnak ott, mert a történelmi épületből ki kell költözniük. Ezt a levest persze még nem eszik olyan forrón,  mivel a nagy projekt még csak a tervezés fázisában van.

– kst –

Legyél az első hozzászóló "Nagy renoválás a Buckingham-palotában" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*