Papírtakarékosság miatt high tech-re kapcsolt egy pekingi park

Temple of Heaven Park, azaz az Ég temploma parkTemple of Heaven Park, azaz az Ég temploma park

Pekingben, Kína fővárosának egyik csodaszép parkjában remek high tech megoldást találtak egy égető problémára, vagyis hogy hogyan szoktassák le az embereket a túlzott mennyiségű papírfogyasztásról.

A hír persze ennél részletesebb magyarázatot igényel: a Temple of Heaven Parkban ugyanis kompletten felszerelt illemhelyek is várják azokat a látogatókat, akik szorult helyzetükön könnyíteni igyekeznek. Itt most olyan papíradagoló masinát szereltek fel, amely „arcfelismerő technológiával” működik, minden egyes „felhasználót” beszkennel, és digitálisan rögzít, majd ezek után kiereszt magából egy írd és mondd 70 cm-es papírslejfnit, amelyet az illemhely felkeresőjének optimálisan be kell osztania az elvégzendő művelethez.

A papíradagoló masina „arcfelismerő technológiával” ; A kép forrása: NeoPress

Papíradagoló masina „arcfelismerő technológiával” ; A kép forrása: NeoPress

Nem titkolhatjuk el azonban az ide utazó magyar turisták elől azt a tényt sem, hogy ha az arcfelismerő masina „észreveszi”, hogy már megint ugyanaz a mindenki eszén túljárni akaró kliens akar további papírkígyót lehúzni magának, az adagoló abban a másodpercben leblokkol, és a szerencsétlen embernek kereken 9 további percet kell várnia, míg az automata kegyesen megengedi, hogy egy további 70 centis papírcsíkot kaphasson a hőn vágyott rolniból.

„Ezt a gépet tulajdonképpen azért terveztük meg és állítottuk be, hogy leszoktassa az embereket a túlzott papírfogyasztásból adódó pazarlásról, és hogy megtanuljanak spórolni” – mondja Lei Zhenshan, a Shoulian Technology cég tervezője és értékesítési főnöke, aki a papíradagoló masinát megalkotta. A Reuters Television-nek adott nyilatkozatában aláhúzta, hogy „ha az üzemeltető csak úgy ott hagyná a papírt a látogatóknak ebek harmincadjára, akkor nem lehetne őket megállítani sem a mindent elsöprő pazarlásban”.

Állítólag a tárgyhónapot megelőző időszakban ipari mennyiségű WC-papírt tekertek le maguknak a „user”-ek, és ezt a tarthatatlan állapotot kívánják megfékezni a jövőben az új találmánnyal.

A kínai fiatalok láthatóan még élvezik is az új helyzetet...

A kínai fiatalok láthatóan még élvezik is az új helyzetet…

Arról, hogy mennyi volt az eddigi papírveszteség költsége, és mennyibe került az új adagoló masina kifejlesztése, legyártása és beállítása, már sajnos nem szól a történet.

– kst –

 

Legyél az első hozzászóló "Papírtakarékosság miatt high tech-re kapcsolt egy pekingi park" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*