Rázzunk egy ritmusra!

Hogy fővárosa Brazíliaváros, nemzeti itala a caipirinha és Rio de Janeiro a térség legjobb strand- és szórakozóhelye, nem vadonatúj információk. Következzen hát most néhány olyan érdekesség, amelyeknek nem biztos, hogy mindenki a birtokában van!

A karácsony ihlette paradicsom

Natal (jelentése karácsony, Rio Grande do Norte központja) azért kapta ezt a nevet, mert december 25-én alapították.

Jó kis fekete

Brazília a világ legnagyobb kávétermelő országa. A bő termést régióként más termőtalaj, éghajlat, választék és művelési technika jellemzi és teszi lehetővé.

Nevén nevezve

A leggyakoribb vezetéknév a Silva. Ez részben annak is köszönhető, hogy rengeteg portugál rabszolgát kereszteltek el így azok közül, akiket a gyarmati idők során Brazíliába szállítottak.

Francia Kánaán

Maranhão központja, São Luís az egyetlen franciák által alapított város az országban. A település neve XIII. Lajos királynak állít emléket. Mielőtt az európaiak megvetették itt a lábukat, a terület a tupinambas indiánok uralma alá tartozott, akik az Upaon-Acu (Nagy Sziget) névre keresztelték azt.

Bajnokok

Brazília válogatottja az egyetlen, amely az összes eddigi futball világbajnokságon képviseltette magát. Mindezidáig öt alkalommal nyertek a döntőben: 1958-ban, 1962-ben, 1970-ben, 1994-ben és 2002-ben.

Csúcs Rióban

Rio egyik fő attrakciója a Sugarloaf névre keresztelt, közel 400 méter magas gránittömb, amelyről azt tartják, hogy 6 millió évvel ezelőtt Dél-Amerika és Afrika kettéválásából született.

Zászló

A nemzeti lobogón található felirat „Ordem e Progresso” jelentése „Rend és Haladás”.

Minden napra egy újdonság

Angra dos Reis egy Brazíliához tartozó, 365 tagból álló szigetcsoport. Viszonyításképp: a Rio de Janeiro déli részénél található kis földdarabkákból minden napra jut egy új az esztendőben (kivétel persze a szökőéveket).

Harcolj ritmusra!

A capoeira a XVI. században a rabszolgák által kifejlesztett brazil harcművészeti játék. A leginkább akrobatikus elemeket zenére gyakorolják.

Makik

Több, mint 80 különböző majomfajtájával Brazília vonultatja fel a legszélesebb palettát ebből az állatfajból. 

A Föld tüdeje

Az ország ad otthont az Amazonas esőerdőnek, mely a világ legnagyobbjaként vezeti a listát. A területének 60 %-át uraló dzsungelt a mai napig különböző indián törzsek is lakják.

A kihagyhatatlan

A Földünk ötödik legnagyobb államában található, 1931-ben emelet Megváltó Krisztus szobrát (Rio de Janeiro) beválasztották a világ 7 új csodája közé.

Az egyhónapos ünnepsorozatnak tehát ezúttal Brazília biztosít festői környezetet. A szurkolás mellett azonban ne felejtsük el: legalább erre a pár hétre ez az ország eggyé is kovácsolja a világot.

 

Miliosz Katalin 

Legyél az első hozzászóló "Rázzunk egy ritmusra!" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*