A bolgár tengerpart ízei

1. Miért éppen Szozopol?
Burgasztól 34 kilométerre délre, a Napos-parton, egy sziklás félszigeten fekszik az egykori Apollónia, Szozopol. Sokkal kevesebb turista látogat el ide, mint a Fekete-tenger Siófokjára, Burgaszba, a kiindulási pontra, ahová Wizzairrel is eljuthatunk, cca. 25 ezer forintért.  Burgasz soha nem volt olyan tradicionális város, mint a Magyarországról Malévval elérhető Várna, panelházak dzsungele takarja el a tengeröblöt. Előnye, hogy sok szórakozási lehetőséggel, óriási, jól felszerelt szállodákkal kényezteti a nyaralót. Ha fontos a környezet, szebb városban szeretnénk nyaralni, elsősorban a görög eredetű Neszebár neve ugrik be. Ha emellett a nyugalom is fontos, irány Szozopol.

 

Szozopol elsősorban a családosok, nyugodt kikapcsolódásra vágyó középkorúak és idősebbek kedvenc városa, de a fiatalok is kiválóan érezhetik magukat – köszönhetően a kiváló strandoknak –, hacsak nem vágynak kifejezetten a nagyvárosi pörgésre.

 

 

 

2. Szállás
Szozopolban könnyű szállást találni. Az óvárosban főleg magánházaknál szállhatunk meg (40-60 euró/szoba/éj, foglalás általában nem szükséges, egész éven találni üres szobát, zimmer frei), a szállodák az újonnan épült területeken fekszenek. Maximum négycsillagos hoteleket találunk a városban, áraik magasabbak, mint Várnában vagy Burgaszban, nagyjából a neszebárival egyeznek meg. A két- és háromcsillagos szállások viszonylag olcsók (30-40 euró/éj), jó szolgáltatást nyújtanak, általában csak a klímáért kell külön fizetni. A reggeli minden esetben benne van az árban, félpanzió igényelhető, de tapasztalatunk szerint nem érdemes fizetni érte. Gyakran egy-egy étterem kiegészítése a kisebb motel, ne ijedjünk meg tőle, a bolgárok elég profik a vendéglátásban. Elutazás előtt érdeklődjünk a transzferlehetőségről, a legtöbb szálloda 10-12 ezer forint/oda-vissza út árért autót küld értünk a burgaszi reptérre. A legtöbb szálloda az újváros domboldalán fekszik, gyönyörű kilátással az öbölre és az óvárosra. Az egyetlen gond az lehet, hogy naponta több száz lépcsőt kell megmászni, miközben valamelyik strandra igyekszünk (bárhonnan maximum negyedóra alatt találunk egy strandot).

 

A várostól két kilométerre fekszik a Santa Maria nyaralófalu, amely közel ezer apartmant kínál, konyhával, balkonnal és interneteléréssel főszezonban 60 euró/éj áron. Elsősorban azoknak ajánlott, akik csak fürdeni szeretnének, és ritkán járnak be a városba. A közelében található a Szozopol-öböl legjobb homokos strandja.

 

 

 

3. A strandok
A városnak két strandja van, az egyik az északi strand közvetlenül az óváros mellett, a másik a kissé délebbre fekvő, hosszabb Harmani, amelynek a végén, a sziklák után nudistarész is van. Mindkét homokos strand pár perc sétával elérhető az óvárosból és az újonnan épült szállodákból egyaránt. Július és augusztus hónapban sokan napoznak a partokon, leginkább 10 és 14 óra között – ami egyébként az orvosmeteorológusok szerint nem javasasolt. Belépődíjat nem szednek, a napernyőért napi 10 levát kérnek (megéri igénybe venni, a napernyős területeken nincs tülekedés). A Harmani strandon több volt a moszat, lévén a vize kicsit melegebb amazénál. Mindkét helyen találunk étel- és italárusokat, bérelhető szörf és vízibicikli is. A víz lassan mélyül, bólyázva van, ideális gyerekekkel utazóknak.
Aki nem sajnálja a fáradságot, nagyjából félórás sétával eljuthat a Santa Maria komplexum közelében fekvő több kilométeres öbölszakaszhoz, ahol szabadon fürdőzhet. Ugyan a partszakasz nincs kiépítve, és csak pár kempingben vásárolhatunk innivalót, ez a starnd nyújtotta a legtöbb élvezetet. Közel három kilométert a parton megtéve Chernomorets falu strandjához érünk, itt van a környék legnagyobb nudista fürdőtelepe. Az öbölben viszonylag sok a medúza, de egyszer sem csíptek meg, a víz kellemesen meleg, hullámokat viszont keresve sem találni.

 

 

 

4. Étkezés
A bolgár konyha tipikus dél-európai ízeket vonultat fel, igazából nem túl sikeresen. Hogy ne essek abba a hibába, hogy egy-két étterem kínálata alapján ítélem meg egy vidék konyháját, sokat végigpróbáltam, a legolcsóbbtól a drágáig. Az eredmény hasonló volt: kiváló saláták (leginkább a híres sopszka, a snezhanka és meshana) és pékáruk (pl. a banitsa), viszonylag jó levesek (pl. a hideg uborkaleves, a tarator), közepes ízvilágú halak, nem túl ízletes hús- és borzasztó rántott ételek (pl. rántott kagyló), szinte ehetetlen sült krumpli. Mentségükre legyen szólva, ennyire olcsón még egyetlen országban sem tudtam megebédelni, 7-800 forintból degeszre tömtem magam. A húsételek közül egyedül a kavarma volt kivétel, mindenhol finomat ettem.
A gyümölcsök és a tejtermékek első osztályúak, frissek, zamatosak. A fagylaltjuk és süteményeik is finomak, bár nem a legolcsóbbak. Ha ellátogatunk ide, joghurtot mindenképp együnk!
Szállodánkban a reggeli egyhangú, már-már siralmas volt, többektől hallottam, hogy ez más hotelekben is hasonló volt. Valószínűleg idővel ez is sokat javul, a családi vállalkozások felnőnek a feladathoz.
A bolgár borok messze földön híresek, a borkészítés a trákok idejébe nyúlik vissza. A Fekete-tenger melletti régióban terem az ország szőlőjének 30%-a. A legismertebb fajtáik a rizling, a muscat ottonel, a savignon blanc és a tramini. Minden vacsorához kiváló borokat kínálnak, ne hagyjuk ki.

 

 

5. Pénzváltás
Bulgáriában általában a bankokban szokás pénzt váltani, az utcai pénzváltók nem túl népszerűek (állítólag gyakran megkárosítják a turistát, én ezt nem tapasztaltam). A bankokban egységes árfolyam van, kicsit körülményesen folyik a munka, feltétlenül szánjunk 15-20 percet a váltásra. Forintot, dollárt és eurót egyaránt váltanak, korrekt árfolyamon. Kicsit meglepett, hogy a fényképezőgépemet meglátva azonnal kitessékeltek a fiókból, nemhiába, a banktitok sérthetetlen! A szállodák is üzemeltetnek kisebb pénzváltókat, soha nem próbáltak átverni. Az utcán gyanúsan jó árfolyamot kínáló magánszemélyeknél azonban sose váltsunk, biztos, hogy csalni fognak.
Bankautomatát az ó- és újvárosban egyaránt találunk, OTP és UniCredit bank is van itt. Érdemes elutazás előtt érdeklődni a számlavezető bankunknál, az ATM-ből történő készpénzfelvétel néha kifizetődőbb a pénzváltásnál. Egyedül az lepett meg, hogy jobb éttermekben, elegáns üzletekben sem tudtam kártyával fizetni, ez alól csak a gyógyszertár volt kivétel.

 

 

 

6. Kommunikáció
Egy bulgáriai utazás előtt nem árt feleleveníteni orosztudásunkat. Miután a legtöbb turista a volt Nagy Testvér országából jött, leginkább orosz nyelven lehet boldogulni. A szállodákban beszélnek németül is, az angol sokkal nehezebben megy. A kézzel-lábbal mutogatás is működik, a helyi kereskedők türelmesek és elnézőek. Bár jó, ha tudjuk, hogy ott a fej le-fel mozgatása nem a nálunk megszokott igent, hanem a nemet jelenti.
A nyugati világ mind több országában kezdik felfedezni Bulgáriát, egyre több befektető vásárol magának nyaralót, várhatóan az angol nyelv is elterjed az érintkezésben.

 

 

 

7. Szórakozás
Ha már unjuk a strandot, keressük fel a Szozopoli Múzeumot. Ne számítsunk Pergamon Múzeum szintű gyűjteményre, de a kiállított antik vázák, ékszerek csodálatosak. A főutcán áll egy pici ortodox templom, pár leváért bemehettünk, fantasztikus élmény volt.
Az esti szórakozás nyolc körül indul. A városban két nyitott mozi üzemel, a fiatalokat (nosztalgia)diszkó várja, nyáron fesztiválokat is rendeznek, híres például az Apollónia Művészeti Fesztivál, ahová az ország legjobb muzsikusai érkeznek évről évre. Az óváros főterén árnyművészek szórakoztatják az érdeklődőket, valamelyik utazási irodában a közeli kikötőből induló esti-éjszakai hajózásra is befizethetünk. A legfőbb szórakozás mégis a főutca faházai közötti esti séta, majd méltó befejezéseként egy pohár bolgár sör valamelyik bár teraszán.
A malomban, ami ma kínai étteremként működik, minden héten egyszer folklórest van, érdemes benézni ide fél órára.

 

 

 

8. Internet
Szozopolban nem könnyű internetezni. A legtöbb szálloda nem kínál ingyen wifit, nekem szerencsém volt, a szomszédos étterem routere nem volt jelszóval védve, így az utcán üldögélve kényelmesen tudtam szörfölni (nagyon sok ilyen pontot találtam a városban, érdemes a laptopot magunkkal vinni). A főutcán van néhány internetkávézó, nem túl olcsók, de jók, kényelmesek és klimatizáltak. Legolcsóbban az új városrész főpostáján lehet netezni, kb. 100 forint/óra áron.

 

 

 

9. Ne fizess be a Ropotamo-túrára!
Szozopol főutcáján, közel a strandhoz számos utazási iroda kínálja egy-, illetve kétnapos fakultatív útjait. Olcsón el lehet jutni Burgaszba és Pomorie-ba (a helyi busz is elvisz oda, a menetrendjét megkérdezhetjük a helyi utazási irodákban vagy a buszállomáson a Republikanska utcában), jóval drágább a neszebári, várnai és isztambuli túra (az utóbbira mindenképpen érdemes befizetni, ha még nem járt valaki a török városban, és nem tart a többórás buszúttól). A legpropagáltabb fakultatív program mégis a félnapos Ropotamo-túra, ahol az irodák ígérete szerint motorhajókkal siklunk majd végig a természetvédelmi területet kettészelő híres-neves Ropotamo-folyón, majd romantikus ebéd keretében megismerkedünk a bolgár konyha remekeivel (a kiránduláshoz extraként rendelhető).

 

Neoplan busz érkezett egy idegenvezetővel, hamarosan egy ötvenfős orosz nyugdíjascsapat közepében találtuk magunkat. Az idegenvezető lelkiismeretesen ismertette a látnivalókat oroszul, olaszul és tört német és angol nyelven. Alig húszperces buszút után megérkeztünk a folyóhoz, ahol század eleji stílusú sétahajó várt minket, hogy elvigyen a folyó torkolatáig. További harminc perc, és fordultunk is vissza, messziről vethettünk egy pillantást a Ropotamo romantikus tölcsértorkolatára. Jó lett volna legalább egy fotó erejéig kihajózni a tengerre, de a hajó ezt nem bírta.
A kiindulási pontra visszatérve irány a busz, kiderült, a bolgár konyha remekeivel Szozopol modern negyedében ismerkedhetünk meg, az étlapi árak kétszereséért.

 

 

 

10. Az építészet
Mielőtt megérkeztem volna a városkába, fehér házakra, görögös hangulatra, pálmafákra számítottam, de legalábbis egy olyan építészeti sokkra, ami Neszebárban éri a turistát. Szozopol nagyon szép, a maga nemében… Természetesen, mivel kontinentális éghajlati övben fekszik, pálmafák nélkül. A halászvárost időről időre elpusztította a tenger, a házak – néhány kivételtől eltekintve – viszonylag fiatalok. A város soha nem volt olyan nagy, mint Várna vagy Neszebár, kiterjedésének gátat szab a félsziget mérete. Mégis van egy sajátos bája, jól érzi magát itt a nyaraló.

 

 

Az újváros viszonylag egységes, se nem csúnya, se nem szép. Funkcionális. Ne várjunk túl sokat Szozopoltól, és akkor nem csalódunk. Nagyon jól el lehet itt tölteni 1-2 hetet, aki igazán szépet szeretne látni, üljön buszra vagy hajóra, és menjen el Neszebárba. Aztán jöjjön vissza Szozopolba, és élvezze a Fekete-tenger nyújtotta kényelmet – tömegek nélkül.

Legyél az első hozzászóló "A bolgár tengerpart ízei" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*