Jó tanácsok hosszú utazásra

Egy hosszú utazás mindig meggyötri az embert. Miközben izgatottan várjuk, hogy a célállomásra érjünk, egyszerűen lelassul az idő. Így az utazás könnyen unalmassá válhat, hogy a közben felmerülő rosszullétekről ne is beszéljünk. Nézzük, mit tehetünk ez ellen!

Az első lépés mindenképpen az előre tervezés. Egy hosszú út során nemcsak azt kell kitalálnunk, mivel üssük el az időt, miközben elsuhan mellettünk vagy éppen alattunk a táj, hanem azt is, hogyan tudunk – ha csak néhány órácskát is – pihenni, aludni. Ezért hasznos lehet, ha van a telefonunkra töltve néhány meditációs zene, amely segít ellazulni és kikapcsolni.

Nos, mielőtt hosszú útra indulunk, érdemes meggyőződni róla, hogy minden digitális eszközünk – laptop, tablet, okostelefon, e-könyv – maximálisan fel van töltve, és van nálunk külső akkumulátor (power bank) arra az esetre, ha eszközeink számára hosszú lenne az út.

Mindenkit más köt le. Van, aki képes órákon, sőt napokon át egy számítógépes vagy telefonos játékkal játszani. Persze társasjátékot sem szégyen magunkkal vinni, főleg ha nem egyedül utazunk. Hetek, hónapok óta szeretne megnézni egy filmet, de a moziban már lekéste? Éppen lemaradt a kedvenc sorozata következő néhány száz részéről? Egy hosszú út során csak arról kell meggyőződni, hogy mindezek szerepelnek valamelyik eszközének lejátszási listáján.

travel

Egy ilyen utazás természetesen jó alkalom lehet arra is, hogy a sok elektromos eszköz helyett egy érdekes könyv olvasásával töltsük el az időnket. De érdemes vigyázni, mert előfordulhat, hogy a folyamatos lefelé nézéstől elfárad a szemünk, és enyhe rosszullét uralkodik el rajtunk. Erre is hasznos előre gondolni.

Már régóta nem sikerült kialudnia magát, és reméli, hogy ez a hosszú út során megtörténhet? Egy repülőgép, egy vonat vagy busz ülése azonban – talán a first és a business classt kivéve – mégsem olyan kényelmes, mint a saját ágyunk. Tanácsos erre is felkészülni. Vannak már kifejezetten utazási célra készített párnák, amelyek idomulnak a nyakhoz, így mentesülhetünk attól a kellemetlen érzéstől, amikor egyre jobban álomországba merülve, hirtelen felriadunk, mert a kezünkről lecsúszott a fejünk. Egy utazópárnával még a nyakfájdalmak sem gyötörnek a későbbiekben. Ha pedig már megvan a párna, nem maradhat el a pléd sem. A repülőn mindenkinek ingyen osztanak, de ha sajátot viszünk magunkkal, az az otthon melegét hozhatja el számunkra, és így talán nyugodtabban pihenhetünk.

A businesswoman asleep on a flight

Ha zavar a fény, vagy a mászkáló emberek, légiutas-kísérők, hasznos egy szemmaszkot is beszerezni, ami segít kizárni a külvilágot. Alvásra készen, nagy segítség lehet a relaxációs, nyugtató zene, de az sem mindegy, milyen eszközön keresztül hallgatjuk azt. Fülhallgató helyett talán kényelmesebb fejhallgatóval utazni. Kevésbé károsítja a hallást és nyomja a fülünket. Azok, akik teljes csendre vágynak, és még a zene is zavaró számukra, próbáljanak meg füldugóval aludni. Horkolhat a mellettünk ülő kellemetlen szomszéd, semmi sem zavarhatja meg a pihenésünket. Ha minden kötél szakad, akkor még mindig ott vannak az altatótabletták, azonban szedésük előtt érdemes a megfelelő orvossal konzultálni, és egy előzetes tesztelés sem árthat.

A legnyugodtabb hely az alváshoz egy repülőn az ablak melletti ülés, ha pedig ébren szeretne maradni, akkor érdemes egy folyosó melletti ülést kiharcolni, ahol tágasabb tér van a lábaknak.

Többségünk az utazás során is szeret csinos és divatos maradni, azonban egy hosszú úthoz érdemes kényelmes ruhát választani. A szűkebb fazonok kifejezetten kényelmetlenek lehetnek, a hölgyek pedig inkább egy kényelmes nadrág mellett döntsenek, mert a szoknya igencsak megköti a választható ülőpózokat. Arra is fontos felkészülni, hogy bármilyen hőmérséklet lehet a repülőn, esetleg buszon, vonaton. A légkondicionálóra is különbözően reagálunk: ami az egyikünknek hőség, a másiknak lehet, hogy szinte közel van a fagyponthoz. Mivel mindenki igényeit szinte lehetetlen egyszerre teljesíteni, a szélsőséges hőmérsékletre is érdemes felkészülni.

utazas3

A rágcsálnivaló, az üdítő, a víz szintén elengedhetetlen kelléke egy hosszú útnak. Semmiképpen ne induljunk el nélkülük. Fontos a folyamatos táplálék- és folyadékbevitel. Ha megfeledkezünk róla, könnyen leeshet a vércukrunk, ami szédüléshez, fejfájáshoz vezethet. Próbáljunk figyelni testünk igényeire is.

És végezetül ne felejtsük el azt sem, hogy „Amit adsz, azt kapod vissza”. Legyünk kedvesek, emberségesek a kiszolgáló személyzettel. A jegyértékesítő, a check-in pultos nem tehet róla, hogy lassú a rendszer, vagy hogy az előttünk álló még akkor keresgéli az útlevelét, pénztárcáját, repülőjegyét. A légiutas-kísérők is emberek, egy mosollyal, kedvességgel, apró odafigyeléssel megkönnyíthető és kellemesebbé tehető a munkájuk – és a saját utazásunk is.

Drozdik Evelin

Legyél az első hozzászóló "Jó tanácsok hosszú utazásra" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*