Majdnem másfél évszázados a Holland America Line

Fotók: Cruise Image Library

Most 145 éves a világ egyik legnagyobb óceánjárókat üzemeltető hajótársasága, a Holland America Line. Persze senki ne gondolja, hogy a kezdetek is a mai kellemről és kényelemről szóltak.

Április 18-án ünnepelte fennállásának 145. évfordulóját a Holland America Line, amelyet Netherlands-American Steamship Company néven alapítottak meg Rotterdamban. Az immár amerikai-brit tulajdonban lévő, prémium kategóriás hajótársaság napjainkban a világ hét kontinensének több mint négyszáz kikötője között szállítja utasait, ám a kezdetekben, 1873-tól 1895-ig kizárólag Hollandia és az Egyesült Államok között bonyolított áruforgalmat.

A cég első utasszállító hajója 1895-ben szállt vízre, az utasok zömét ekkor még az Európából az Egyesült Államokba tartó emigránsok adták. A hajóállomány a századforduló után tovább bővült, a két világháború idején pedig nemcsak civileket szállítottak, hanem szövetséges katonák csapatait is.

A következő mérföldkőhöz 1973-ban érkezett a Holland America Line, amikor végleg befejezte az áruszállítást, és a személyszállítás minőségivé tételére kezdett koncentrálni. A vállalat tíz évvel később tette át a székhelyét jelenlegi központjába, Seattle-be, 1989-ben pedig felvásárolta az amerikai Carnival Corporation, amellyel új magasságokba emelkedett.

A Holland America Line ma a világ egyik vezető óceánjárókat üzemeltető hajótársasága, flottája tizennégy luxushajót számlál, és eddigi fennállása során 16 millió utas váltott jegyet a járataira.

Boruzs Álmos

 

Legyél az első hozzászóló "Majdnem másfél évszázados a Holland America Line" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*