Ausztrál Karácsony

Hidegben, kabátba, sapkába, sálba burkolózva sétálunk a hófehér fák között, jégcsapot gyűjtünk az ereszekről és az autók kipufogóiról, nevetve szánkózunk akár a legkisebb lejtőkön is, és felöltöztetjük a kiskutyát. A kiadós karácsonyi falások után pedig szenderegve ejtőzünk a kandallóban ropogó tűz mellett, vagy a kedvenc plédünk alá bújva a kanapén. Pihenünk.

Természetesen ausztrál honfitársainkat sem kell félteni, ha ünneplésről van szó, bár természeti adottságaiknál fogva szokásaik kissé különböznek a mieinktől. A Föld túlsó féltekének időjárása ugyanis úgyszólván reciproka az európainak. Ők nyáron ünneplik a karácsonyt és augusztusban mennek síelni. A decemberi ünnepsorozatot hatalmas fesztiválok, utcai ünneplések és programsorozatok övezik, megspékelve a nyári szünet felhőtlen hangulatával, hiszen az év leghosszabb iskolai szünete is ez idő tájt esedékes. Havat tehát csak elvétve találhatunk néhány magas hegycsúcson, de a tengerpart is kiváló hely az ünneplésre, mint ahogy ezt a fent szereplő 1983-as karácsonyi bélyeg is prezentálja. Az európai hagyományoktól eltérően pulykát nem készítenek, helyette elterjedtek a tenger gyümölcsei (különösen a balmain bogár nevű sekélyvízi homárfaj), hideg saláták, ausztrál bor- és sörfajták. Mivel azonban kultúrájuk java részét „északról örökölték”, Ausztráliában is jár a Mikulás, verejtékezve nehéz ruhája alatt, karácsonyi üdvözlőkártyákat ajándékoznak egymásnak az emberek (némelyikük havas tájat ábrázolva előlapján), karácsonyi dalokat énekelnek és gyertyát gyújtanak naplemente után.

sandman-australia400x300.jpg

Sydney városa külön honlapot készített a város karácsonyi programjai számára. Több helyszínen minden ember megtalálhatja a hangulatához passzoló programot. Az ünnepsorozat november 24-én este 6 órakor kezdődik a Martin Place-en, ahol felkapcsolják a 21 méter magas karácsonyfa 58 ezer LED égőjét, ami majd megvilágítja a több mint 300 csillag fadíszt és a gyönyörű csúcsdíszt. A „Mikulás kedvenc megállója Sydney-ben” ünnepi nevet viselő téren a tömeg számára szóló entertainment áll a középpontban: híres előadóművészek szórakoztatják majd a térre látogatókat. Szintén november 24-én kezdődnek a programok a Hyde Parkban, ahol számunkra különleges módon kezdődik az ünneplés: a zöld füvön piknikezve nézhetjük a megnyi-tót. Ez a helyszín tökéletes a fesztiváli hangulatot kedvelők számára. Mindkét helyszínen jelen lesz természetesen a Mikulás, illetve egy ausztrál alapítvány a gyermekekért, ami gyűjtést szervez a kicsit jobb jövőjéért.

 

australia-hyde park400x300.jpg

A Sydney-i városházán december 20-án este kerül megrendezésre az ünnepi koncert, ahol kiváló előadók és kórusok karácsonyi dalokat adnak majd elő. Ezen kívül november 26-tól december 4-ig szerte a városban lesznek szabadtéri koncertek, táncórák, amik kiváló közösségépítő hatással bírnak és erősíti az „együtt vagyunk a szeretet ünnepén” érzést.

Sydney nemcsak közösségi élményt kíván biztosítani lakói számára, hanem egy kis izgalmat is visz a közösségi ünneplésbe gyerekek és felnőttek számára egyaránt. A honlapon két versenyt hirdetek meg: a felnőtteknek 25 vagy kevesebb szóban kell leírniuk, hogy mit szeretnek a vásárlásban, a nyertes cserébe vásárlási utalványt nyer és eltölthet két éjszakát a Sofitel Sydney Wentworth luxushotelben. A gyerekek számára a honlapról letölthető egy karácsonyi kifestő, amit ha kiszínezve visszaküldenek, a nyertes jutalma nem más, mint az, hogy november 24-én ő kapcsolhatja fel az égőket a Martin Place-en felállított óriási karácsonyfán.

Sydney-be utazni valóban nem olcsó, de ha sikerül ellátogatnunk ebbe a távoli, gyönyörű kontinensországba, biztosan nem ér csalódás bennünket, különösen akkor nem, ha vágyunk arra, hogy különleges módon, a megszokásainktól eltérően nyári napsütésben és 30 fokban szeretnénk ünnepelni a szeretet ünnepét.

Pigniczki Eszter

Szegedi Tudomány Egyetem Kommunikáció és Médiatudományi Tanszék

Legyél az első hozzászóló "Ausztrál Karácsony" című cikkhez

Szólj hozzá

Your email address will not be published.


*